ΤΜΗΜΑ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η ψαλτική τέχνη, βυζαντινή και μεταβυζαντινή ως αυτόνομος Ελληνικός μουσικός πολιτισμός έχει πλήρες και αυτοτελές σύστημα σημειογραφίας, που στην πρωτογένεσή της στα μέσα του ι΄ αιώνος είναι απότοκο του ελληνικού αλφαβήτου και αποτελει ένα σοφό ηχητικό αλφάβητο. Η ψαλτική τέχνη στην διαχρονικότητά της είναι ο ακραιφνής Ελληνικός μουσικός πολιτισμός.

Απ᾽ τον ι΄ αιώνα μέχρι σήμερα, μια υπερχιελιετή περίοδο, καλλιγραφήθηκαν και μας παραδόθηκαν περίπου εννιά χιλιάδες χειρόγραφοι κώδικες βυζαντινής και μεταβυζαντινής μουσικής.

Και ακόμα, σ’ αυτές τις εννιά χιλιάδες, τον αρίφνητο αυτό θησαυρό, των μουσικών κωδίκων περιέχεται το μελοποιητικό έργο χιλίων ή και περισσοτέρων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών, απ’ τους οποίους οι εκατό τουλάχιστον είναι μεγάλοι μουσικοί δημιουργοί στην παγκόσμια μουσική τέχνη.

Η ψαλτική τέχνη απαιτεί ένα πλήρες σύστημα μουσικολογικής προσέγγισης και έρευνας. Ο πολιτισμός αυτός είναι υπαρκτός και με τεράστια αξία· υπάρχει ανεκμετάλλευτος και εξαρτάται από τον καθένα να τον ανακαλύψει. Είναι δηλαδή αντικείμενο προσέγγισης , παρατήρησης και ανάλυσης να δούμε και να ορίσουμε τις ποικίλες μορφές, να αναπτύξουμε την μορφολογία, την μελοποιΐα, τις «θέσεις». Μόνο τότε θα έχουμε το ηχητικό άκουσμα πεπληρωμένο και ο ερμηνευτής ψάλτης και οι χοροί ψαλτών θα ψάλουν εύμορφα , πάντερπνα και συνετά.

Αυτή η πολιτισμική διαχρονικότητα της ψαλτικής τέχνης θα παρουσιάζεται και θα διδάσκεται στην πράξη στα μαθήματα της Σχολής ψαλτικής τέχνης του ιερού ναού Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων με την ευλογία και αρωγή του προϊσταμένου του ιερού ναού αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη.

Διδάσκων ο πρωτοψάλτης κ. Στέφανος Τσάρας. Τηλ. Επικοινωνίας 6948 468848.

Οι εγγραφές στη Σχολή ξεκίνησαν και θα πραγματοποιούνται έως την 27η Σεπτεμβρίου.

 

Καλό εκκλησιαστικό και ψαλτικό έτος!

Socials