140 πρωτότυπα επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. με 3.000 συμμετέχοντες εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος

Share

Την έναρξη 140 επιμορφωτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α., με 3.000 συμμετέχοντες, τα οποία καλύπτουν 20 διαφορετικές θεματικές ενότητες, όπως Λειτουργική-Τελετουργική, Εξομολογητική, Αισθητική της Λατρείας, Εκκλησιαστικό και Κανονικό Δίκαιο, Βυζαντινή Μουσική αλλά και Διοικητική Οργάνωση των Ενοριών, επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους Αγίους των Αθηνών, την ιστορία του Ισλάμ και για τον αντισημιτισμό, κήρυξε χθες το απόγευμα σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄.

«Η ποιμαντική των ποιμένων ήταν πάντοτε η προτεραιότητά μας. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Εκκλησίας, το οποίο πέτυχε πολλά και σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος σε ειδικό αφιερωματικό βίντεο για το Ι.Π.Ε. που προβλήθηκε στην εκδήλωση. «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος διαπίστωσα μαζί με τους συνεργάτες μου την ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν φορέα που θα ποιμαίνει αυτούς που ποιμαίνουν. Να επιμορφώσουμε βαθύτερα και ουσιαστικά, με σύγχρονο τρόπο, τους κληρικούς και τα λαϊκά στελέχη, τηρώντας την παράδοση της Εκκλησίας μας και αναδεικνύοντας τις ρίζες και τον πολιτισμό μας» πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι: «Το Ι.Π.Ε. χαίρει της αναγνώρισης του ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και τυγχάνει θερμής αποδοχής από τις Ιερές Μητροπόλεις και τους κληρικούς, που αντιλαμβάνονται πόσο χρήσιμη είναι η επιμόρφωσή τους σε σύγχρονα και άλλα ζητήματα που τους απασχολούν»..

Τα νέα επιμορφωτικά προγράμματα αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότερα από 3.000 άτομα και απευθύνονται σε κληρικούς, λαϊκά στελέχη, συνεργάτες και εθελοντές της Εκκλησίας και των φορέων της, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό μη εκκλησιαστικών φορέων και υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και καλύπτουν τις εξής 20 θεματικές επιμορφωτικές ενότητες:

 1. Λατρεία και πολιτισμός στη σύγχρονη ζωή (Λειτουργική – Τελετουργική)
 2. Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (Εξομολογητική)
 3. Κανονικό – εκκλησιαστικό δίκαιο: προεκτάσεις και εφαρμογή στον σύγχρονο τρόπο ζωής
 4. Οικουμενικές Σύνοδοι και σύγχρονη πραγματικότητα
 5. Η αισθητική της λατρείας
 6. Παιδαγωγική αξιοποίηση βιβλικών κειμένων
 7. Σύγχρονα προβλήματα και ζητήματα αιχμής υπό την οπτική των πατέρων της Εκκλησίας
 8. Οργάνωση και διοίκηση της ενορίας – προσφορά προς τον άνθρωπο
 9. Επιμόρφωση νέων στελεχών και εθελοντών εκκλησίας σε ζητήματα αιχμής (Υποψηφίων- νέων κληρικών και λαϊκών στελεχών)
 10. Θεωρία οργάνωσης και ανάπτυξης της εκκλησιαστικής αποστολής
 11. Οι άγιοι των Αθηνών. Πρόσωπα και πολιτιστικά μνημεία της εκκλησιαστικής ιστορίας της Αθήνας και τα μηνύματά τους στη σύγχρονη κοινωνία
 12. Ο άνθρωπος και το περιβάλλον στην προοπτική μιας πράσινης οικουμένης
 13. Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και Εκκλησία
 14. Η επίδραση και οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στον σύγχρονο άνθρωπο
 15. Πτυχές της ελληνικής επανάστασης του 1821
 16. Ισλαμικό πανόραμα: Κόσμος, Ευρώπη, Ελλάδα από τις απαρχές έως σήμερα
 17. Ολοκαυτώματα και αντισημιτισμός
 18. Επιμόρφωση εμπειροτεχνών ψαλτών και παραδοσιακών μουσικών
 19. Εμβάθυνση στη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική
 20. Ελληνικός και ευρωπαϊκός μουσικός πολιτισμός με έμφαση στην εκκλησιαστική μουσική.

Στην ειδική διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ήταν παρόντες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄ ως πρόεδρος του Ι.Π.Ε. και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ., ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής Αποστολικής Διακονίας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Γεώργιος Φίλιας, ο Δρ. Γρηγόριος Λακιώτης, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός» και από τα Αναπληρωματικά μέλη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης. Συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσακίρης, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κα Νίκη Δανδόλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Παναγιώτης Καλδής, οι Κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών Αθήνας κ. Χρήστος Καραγιάννης και Θεσσαλονίκης κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, ο Άρχων Ιερομνήμων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ως εκπρόσωπός της, δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου.

Συμμετείχαν ψηφιακά μέσω ειδικής εφαρμογής (webinar) οι 33 συντάκτες του πρωτότυπου επιμορφωτικού υλικού το οποίο και παρουσίασαν, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες και εκπρόσωποι αυτών, ο Διευθυντής των Σωμάτων Στρατιωτικών Ιερέων Ενόπλων Δυνάμεων Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουράκλης, η Προϊσταμένη της Μονάδας Β2.3. «Διαχείριση Πράξεων Δια Βίου Μάθησης & Σύνδεσης της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Αγορά Εργασίας» της Ε.Υ.Δ. κα Φλωρεντία Καραβατά αλλά και πλήθος κόσμου παρακολούθησε σε ζωντανή αναμετάδοση (live streaming) που προσφέρθηκε από την ιστοσελίδα του Ι.Π.Ε.

Τα προγράμματα εντάσσονται στο πλαίσιο της Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» η οποία συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και εθνικούς πόρους.

Την εκπόνηση του εκπαιδευτικού υλικού για τις θεματικές ενότητες της Πράξης ανέλαβαν μετά από ποσοτική και ποιοτική έρευνα ανίχνευσης εκπαιδευτικών αναγκών σε 4.700 ερωτηματολόγια διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και κληρικοί, μέλη των Ιερών Μητροπόλεων, με την ανάλογη εξειδίκευση, οι οποίοι συνέγραψαν 4.000 και πλέον σελίδες πρωτότυπου συγγραφικού υλικού, το οποίο θα παρέχεται στους επιμορφούμενους με τον πιο σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο, καθώς τα προγράμματα υλοποιούνται με τη μέθοδο της δια ζώσης και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Μάλιστα για την υποστήριξη των εξ αποστάσεως προγραμμάτων δημιουργείται ένα σύστημα σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα αποκλειστικά για τις ανάγκες του Ι.Π.Ε. και της Εκκλησίας, στην οποία φιλοξενείται το σύνολο των θεματικών ενοτήτων και πλούσιο πρωτότυπο πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό σε ένα προηγμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Το «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών» (Ι.Π.Ε.) είναι ένα αυτόνομο επιμορφωτικό και ερευνητικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο συστάθηκε με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ αποτελεί Κέντρο Διά Βίου Μάθησης της Εκκλησίας για όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο έχει σκοπό την εν γένει θεολογική και ποιμαντική επιμόρφωση των κληρικών, των λαϊκών μελών και εθελοντών της Εκκλησίας και τη συνεχή ενημέρωσή τους για τις κοινωνικές, πολιτισμικές, τεχνολογικές και πνευματικές εξελίξεις. Παράλληλα διοργανώνει μία σειρά από επιστημονικές – ερευνητικές δράσεις και μελέτες έχοντας ως στόχο τη διάσωση και ανάδειξη του πλούτου της Ορθοδόξου παραδόσεως και του Ελληνο-χριστιανικού πολιτισμού χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Χαρακτηριστικό της εν λόγω επιτυχημένης παρουσίασης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος για υλοποίηση προγραμμάτων ήδη από αρκετές Ιερές Μητροπόλεις.

Related Posts

Socials