Η Χειροτονία του νέου Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου

Share

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Την χειροτονία του νέου Επισκόπου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρουσία πολιτικών, κληρικών, μοναχών και μοναζουσών καθώς και πλήθος πιστών.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Πατρών Χρυσόστομος, Σιγκαπούρης Κωνσταντίνος, Ιερισσού Θεοκλήτος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Φθιώτιδος Συμεών και Κινσάσας Θεοδόσιος.

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες, Ύδρας Εφραίμ, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Κηφισίας Κύριλλος, Ιλίου Αθηναγόρας, Αιτωλίας Δαμασκηνός και οι Θεοφ. Επίσκοποι Λακεδαιμονίας Θεόφιλος και Σκοπέλου Νικόδημος.

Στον χειροτονητήριο λόγο του, ο νέος Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ως συνεχιστής και εσείς Μακαριώτατε, και οι συλλειτουργοί σας Άγιοι Αρχιερείς, αυτής της Αποστολικής Διαδοχής, διά των αγίων και τιμίων Χειρών σας επί της κεφαλής μου αυτό το ίδιο Άγιο Πνεύμα θα επικαλεσθείτε γιά να κατασταθώ Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού.”

“Μακαριώτατε, μετά Θεόν είσθε ο ευεργέτης μου. Προ οκτώ μηνών με εντάξατε στον ιερό Κλήρο της ιεράς Αρχιεπισκοπής. Με διορίσατε στην ενορία του Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων. Με ανεβάσατε στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και προ ολίγων ημερών με προεκρίνατε για την θέση του Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής” – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Επιφάνιος.

Επίσης, ο Επίσκοπος Ταλαντίου συμπλήρωσε: “Σας ευχαριστώ εκ των εσωτάτων μυχίων της υπάρξεώς μου. Με πνεύμα ταπεινώσεως, υπακοής, σεβασμού, και αφοσιώσεως θα μαθητεύσω ως γνήσιος μαθητής πλησίον σας για να δεχθώ στην εκκλησιαστική διακονία μου την πολύτιμη εμπειρία σας, την σοφία, την σύνεση, την ελευθερία της αγάπης, την πραότητα, την θυσιαστική εργασία στον αγρό της Εκκλησίας. Θα ηχεί πάντοτε στα αυτιά μου ο Κυριακός λόγος «Τέκνον, ύπαγε εργάζου εν τω αμπελώνι μου», δίνοντάς μου την δυνατότητα να γευτώ «βότρυν τον πέπυρον» εκ της αμπέλου της Αγίας Εκκλησίας.”

Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον νέο Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αγαπητέ μου πατέρα Επιφάνιε, δεν σε γνώριζα προσωπικά. Μαθαίνοντας όμως για το έργο που πρόσφερες επί χρόνια, ήρεμα και αθόρυβα, βεβαιώθηκα ότι διακρίνεσαι όχι μόνον για τις ικανότητες και τα θεολογικά ενδιαφέροντα σου, αλλά ιδίως για το εκλλησιαστικό σου ήθος».

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Πολύ Ιεράρχες μου μίλησαν για το πρόσωπό σου με τα καλύτερα λόγια. Με βεβαίωσαν για την προσήλωσή σου στην εκκλησία και τον σεβασμό και την απόλυτη υπακοή σου προς τους εκκλησιαστικούς θεσμούς. Για τα ίδια με βεβαίωνε, κατά τη διάρκεια της χηρείας Ι.Μ. Αιτωλίας ο τοποτηρητής αυτής, Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος».

«Η εκλογή σου στο επισκοπικό αξίωμα είναι μια νέα ανάθεση, που έρχεται και ως επιβράβευση, αλλά κυρίως ως νέα πρόκληση» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Μετά το πέρας της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο νέος Επίσκοπος μοίρασε το αντίδωρο στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού στους πολυάριθμους συγκινημένους πιστούς, ενώ δέχθηκε τις εγκάρδιες και ενθουσιώδεις ευχές κλήρου και λαού.

Αθανάσιος Θανόπουλος

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πηγή: Romfea.gr

Related Posts

Socials