Εορτάστηκε με εκκλησιαστική λαμπρότητα κατά το βυζαντινό τυπικό η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, σήμερα Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ενοριακό μας Ναό.

Συνήλθε σήμερα, 13 Ιουλίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούλιο.
Η ΔΙΣ αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, η Δ.Ι.Σ. παραμένει σταθερή στα βασικά αιτήματά Της, όπως αυτά διετυπώθησαν στο από 24.6.2021 Υπόμνημά Της προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά καθ’ολοκληρίαν, αγωνιώσα για την λειτουργία των Δομών Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως ιδιαιτέρως στην Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θράκη.
Ακολούθως ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας περί των τελικών στοιχείων της καταγραφής του Φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος διά το έτος 2020, σύμφωνα με τα οποία δαπανήθηκαν 108.711.006,09 ευρώ.
Η Δ.Ι.Σ., αφού ενέκρινε τις υποτροφίες προς Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-2022, απεφάσισε την παράδοση των Συνοδικών Γραμμάτων χορηγήσεως των υποτροφιών σε επίσημη Συνοδική Τελετή, κατά την πρώτη Συνεδρία Αυτής, του μηνός Σεπτεμβρίου. Επίσης εξέφρασε τα συχαρητήριά Της στους υποτρόφους, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους κατά το παρελθόν έτος και κατέθεσαν στο Αρχείο της Συνοδικής Υποεπιτροπής Χορηγήσεως Υποτροφιών αντίγραφο των Διπλωματικών εργασιών τους.
Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων η παρουσίαση του βιβλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου με τίτλο «Άνθρωπος που δεν είναι ταπεινός δεν μπορεί να αγαπήσει – Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης όπως τον έζησα» (Εκδόσεις Ἐν πλῷ).
Το βιβλίο αποτελεί μια συνέντευξη του συγγραφέα στην οποία περιγράφει την προσωπικότητα, το ήθος και την πνευματικότητα του Αγίου, όπως ο ίδιος είχε την ευλογία να βιώσει κοντά του. Ο Άγιος Ιάκωβος ζούσε την παρουσία του Χριστού, έδειχνε απίστευτη υπακοή εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου και η μοναχική του ζωή ήταν όλη μια προσευχή. Ωστόσο, η ταπείνωση ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων ήταν το στοιχείο που του άνοιξε το δρόμο για την Αγιοκατάταξή Του. Ο Σεβασμιώτατος μοιράστηκε με το κοινό προσωπικές στιγμές και περιστατικά με τον Άγιο, τα οποία σημάδεψαν τη ζωή και την πνευματική του πορεία. Κλείνοντας, τόνισε συγκινημένος την ευγνωμοσύνη του στον Θεό που έφερε τον Άγιο στο δρόμο του και το δέος που αισθάνεται συνεχώς, προκειμένου να κρατηθεί στα ίχνη του.
Την παρουσίαση άνοιξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Προϊστάμενος της Ενορίας, αναφερόμενος σε σταθμούς της ζωής και του πνευματικού έργου του Σεβασμιωτάτου και ακολούθως τον ευχαρίστησε θερμά για την ιδιαίτερα τιμητική παρουσία του στην Ενορία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι.Α.Α., πατέρες από την Ι.Α.Α. και πολύς κόσμος που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τον πηγαίο λόγο του συγγραφέα.
Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε κέρασμα προς όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το βιβλίο με την υπογραφή και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου και παράλληλα να επισκεφτούν την έκθεση βιβλίου που λειτουργεί στην Ενορία, η οποία αποτέλεσε και το έναυσμα γι’ αυτή την παρουσίαση.