Παρουσίαση του βιβλίου «Ανθρώπου Απαξίωση» του π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη

Share

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια εκθαμβωτική πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία και συνάμα από μια βαθύτατη πνευματική κρίση με οικουμενικές διαστάσεις. Ο σημερινός άνθρωπος κατέστη αναλώσιμο είδος, οδυνηρή κατάληξη της συρρίκνωσης της προσωπικής του αξίας, της υπαγωγής του σε απρόσωπα συλλογικά συμφέροντα. Ανυπόστατες βεβαιότητες και υλιστικά ή ιδεολογικά καταφύγια δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στα ουσιώδη του προσωπικού και συλλογικού βίου.

Η παρακμή έχει τις ρίζες της «εντός των τειχών», στην επικράτηση στρεβλών θεολογικών, ανθρωπολογικών αρχών στο πλαίσιο του δυτικού χριστιανισμού, ο οποίος πρόσφερε το έδαφος για την καλλιέργεια μιας νοοτροπίας που οδήγησε στην ανάπτυξη της νεωτερικής ατομοκεντρικής αλαζονείας, στην εδραίωση του ανθρώπου-θεού χωρίς Θεό. Η βιούμενη από όλους μας κρίση θέτει μια σειρά από ζέοντα ερωτήματα, αν επιθυμούμε να υπερβούμε την ψευδαίσθηση που δημιουργούν ιδεολογικές μονομέρειες και εύκολες αποδράσεις:

Πώς καθορίζεται και βιώνεται το χριστιανικό ήθος; Σε ποια εκκλησιαστική αυτοσυνειδησία βρίσκει ρεαλιστικές απαντήσεις στα πρακτικά και υπαρξιακά ερωτήματα η πίστη; Πώς μπορεί το συνοδικό ήθος της χριστιανικής συνείδησης να εμπνεύσει τον κοινοβουλευτικό και κοινωνικό τρόπο ζωής για ένα κατ’ ουσίαν δημοκρατικό πολίτευμα; Πώς απαντάμε στις ποικίλες ιδεολογικές αγκυλώσεις που οδηγούν στον ξεπεσμό της ανθρώπινης αξίας και στην υπονόμευση του ήθους της παιδείας και πάνω σε ποιες αρχές θα έπρεπε να συγκροτηθεί ένα συγκεκριμένο ήθος για τα κοινά του βίου; Γιατί η ετερότητα, ο «άλλος», από ευλογία έγινε κατάρα και πώς την προσδιορίζουμε; Με ποια κριτήρια καθορίζεται η επαγγελματική αυτοσυνειδησία, ποια είναι, εν τέλει, η ουσία, το νόημα και ο τρόπος μιας υπαρξιακής ανασύνταξης απέναντι στη πίστη, στον τρόπο του βίου, προσωπικού και συλλογικού;

Σε έναν ζωντανό θεωρητικό θεολογικό λόγο που πηγάζει από τις ανεξάντλητες παρακαταθήκες της παράδοσης, από την «παραμυθητική θεολογία» και σοφία που αντλείται από περιστατικά του σύγχρονου καθημερινού πρακτικού βίου, εστιάζει, με στόχο την απάντηση στα καυτά ερωτήματα της εποχής και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ποιμαντικής προσέγγισης με άξονα το ήθος, το νέο βιβλίο του Αιδεσ. Πρωτοπρ. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, Ψυχίατρου, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η πρώτη παρουσίαση της έκδοσης πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, με ομιλητές τον Αιδεσ. Πρωτοπρ. Γεώργιο Δορμπαράκη, θεολόγο- φιλόλογο, και τον Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου. Την εκδήλωση, στον κατάμεστο χώρο του Ιερού Ναού, τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, κ. Γεώργιος Καλαντζής, κληρικοί της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Καθηγητές του Πανεπιστημίου και πλήθος κόσμου.

Το βιβλίο, υπό τον τίτλο «Ανθρώπου Απαξίωση» και υπότιτλο «Σχόλιο στην ποιμαντική του ήθους», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επιστροφή».

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Socials