Πνευματικός Επιστηριγμός Μεγάλης Εβδομάδος

Share

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον πάθος, τοις αποστόλοις έλεγεν εν τη οδώ· ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα και παραδοθήσεται ο Υιός του ανθρώπου, καθώς γέγραπται περί αυτού.

Καθώς ο Χριστός πορεύεται προς την πόλη της Ιερουσαλήμ, προετοιμάζει τους μαθητές του για το Θείο Δράμα, το οποίο θα περάσει με τη θέλησή Του εξαιτίας της αγάπης Του προς το πρόσωπο του κάθε ανθρώπου προσωπικά και ξεχωριστά.

Δεύτε ουν και ημείς, κεκαθαρμέναις διανοίαις, συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν και νεκρωθώμεν δι’ αυτόν ταις του βίου ηδοναίς, ίνα και συζήσωμεν αυτώ, και ακούσωμεν βοώντος αυτού, ουκέτι εις την επίγειον Ιερουσαλήμ δια το παθείν, αλλά αναβαίνω προς τον Πατέρα μου και Πατέρα υμών και Θεόν μου και Θεόν υμών, και συνανυψώ υμάς εις την άνω Ιερουσαλήμ, εν τη Βασιλεία των ουρανών. (Όρθρος Μεγάλης Δευτέρας, στιχηρό των Αίνων, ήχος α΄)

Έτσι και εμείς σήμερα πρέπει να αναλογιστούμε πως θα συμπορευθούμε απαλλαγμένοι από κάθε κακό λογισμό και πως θα νεκρώσουμε τις απολαύσεις  των επιθυμιών μας προκειμένου να συσταυρωθούμε μαζί Του και για χάρη του αδελφού μας. Για να ζήσουμε αιωνίως  μαζί Του και να ανυψωθούμε στη δική μας Άνω Ιερουσαλήμ οφείλουμε να αγαπήσουμε τον αδελφό μας, φροντίζοντας παράλληλα για την πνευματική και σωματική  υγεία όλων μας. Με αυτή την αγαπητική σκέψη επικοινωνώ μαζί σας με όλα τα γενόμενα των ημερών, παρακαλώντας σας για τα παρακάτω:

  • Σε καιρούς κρίσιμους και πρωτόγνωρους συμπεριφερόμαστε με πυξίδα και οδοδείκτη τον Χριστό μας για την ανακαίνιση της καρδιάς μας και της ψυχής μας.
  • Κάνουμε πνευματική υπακοή στην Εκκλησία μας και στους νόμους του κράτους και αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης σκεφτόμαστε και πράττουμε ορθόδοξα («Μείνε στην Εκκλησία και καλύτερα να πλανάσαι μαζί με την Εκκλησία, παρά να κάνεις το σωστό και να ΄σαι εκτός Εκκλησίας », Αγ. Ι. Χρυσόστομος)
  • Πίνουμε τον Μέγα Αγιασμό, ο οποίος «ἐπέχει δεύτερον τῆς θείας Κοινωνίας» μαζί με Αντίδωρο. O Μέγας Αγιασμός γνωρίζουμε βέβαια ότι επ’ ουδενί δεν αντικαθιστά τη Θεία Κοινωνία.
  • Παρακολουθούμε τις Θείες Λειτουργίες και τις Ιερές Ακολουθίες από το διαδίκτυο. Αν και η φυσική παρουσία μας μέσα στην Εκκλησία δεν αντικαθίσταται από τη νοητή παρουσία, ωστόσο παρακολουθώντας προσπαθούμε να κάνουμε το σπίτι μας μια μικρή Εκκλησία και να εισέλθουμε στο πνευματικό μας ταμείο.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.agios-antonios.gr
https://www.facebook.com/agiosantoniosanopatision/

https://www.tvopen.gr/ecclesialive
https://www.ethnos.gr/ekklisia/96570_live-streaming-deite-kathimerina-zontana-ti-theia-leitoyrgia
https://www.youtube.com/c/ecclesiaTVgr

  • Στέλνουμε στο mail του Ναού ([email protected]) τα ονόματα των οικείων μας Υπέρ Υγείας και των κεκοιμημένων μας Υπέρ Αναπαύσεως και αντλούμε δύναμη από την μνημόνευση τους στο Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και των Θείων Λειτουργιών.
  • Καθημερινά θυμιάζουμε και ανάβουμε το καντηλάκι μας. Λαμβάνουμε λαδάκι από το Ιερό Ευχέλαιο, το οποίο τελείται στο Ναό μας προς ίασιν ψυχής και σώματος κάθε Σάββατο απόγευμα και το πρωί της Μ. Τετάρτης.
  • Κάνουμε εγκάρδια προσευχή, ικετευτικά και δεητικά στον Χριστό, την Παναγία Μητέρα μας, τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, τον Μ. Αντώνιο και όλους τους Αγίους μας. Στρεφόμαστε στον Χριστό απλά, ταπεινά, χωρίς απαίτηση και τον ικετεύουμε: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον ημάς τους αμαρτωλούς» και διαβάζουμε τους Χαιρετισμούς και την Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίσης για τους αδελφούς μας που έφυγαν από τον ιό και δεν πρόλαβαν να προσευχηθούν παρακαλούμε: «Κύριε Ιησού Χριστέ ανάπαυσον τας ψυχάς των κεκοιμημένων δούλων σου».
  • Δεν αφήνουμε κάποιον να παρέμβει στην πνευματική μας ισορροπία και επικοινωνούμε με ανθρώπους που σκέφτονται αισιόδοξα και τον πνευματικό μας για να μας εμψυχώσει και να μας στηρίξει.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, σας παρακαλώ πατρικά να μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα και να ακολουθήσουμε το θέλημα του Θεού, όπως το εκφράζει και η συλλογική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (υπ᾿ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου). Τον πόνο και την οδύνη αυτή χρειάζεται να μεταμορφώσουμε σε δύναμη πίστης και ψυχής. Μην εγκλωβιστούμε στην δοκιμασία. Στερούμαστε όλο αυτό που γεμίζει τις ψυχές και τις καρδιές μας, επειδή αγαπάμε τον αδελφό μας και όχι τον εαυτό μας και τις επιθυμίες μας. Σας παρακαλώ, παιδιά μου, θερμά στον προσωπικό μας αγώνα να έχουμε πάντα στο μυαλό και την καρδιά μας ως επιβεβαίωση μαρτυρίας της αγάπης του Κυρίου μας τα τελευταία λόγια Του: «ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος». (Ματθ. 28,2)

 

Με πατρικές ευχές και εν Κυρίω αγάπη

ΚΑΛΗ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Socials