Συνεχίζουν ως έχουν τα μέτρα για τις εκκλησίες – Κανονικά ο καθαγιασμός των υδάτων τα Φώτα

Share

Από σήμερα το πρωί, στις 06:00, τίθενται σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον» του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με την τέλεση των ιερών ακολουθιών δεν αλλάζει κάτι.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του μάλιστα ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης  αναφορικά με τα μέτρα στις εκκλησίες, δήλωσε πως αυτά που έχουν ήδη ληφθεί αρκούν και προσέθεσε πως η σύσταση είναι, όπου υπάρχει συνωστισμός, να χρησιμοποιούνται μάσκες αυξημένης προστασίας ή διπλές χειρουργικές.

Συνεπώς εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή, της υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Συνεπώς, επειδή χρονικά η ισχύ των μέτρων συμπεριλαμβάνει και την εορτή των Θεοφανείων όπου πραγματοποιείται ο καθαγιασμός των υδάτων, αυτός θα γίνει κανονικά όπως όλα δείχνουν. Αυτό, άλλωστε, είχε αναφέρει και ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριωφερσάλων κ. Τιμόθεος, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης ΔΙΣ στις 13 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα απαντώντας στο ερώτημα του Δημοσιογράφου του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Δημήτρη Στρουμπάκου για το αν θα πραγματοποιηθεί φέτος ο καθαγιαμσός των υδάτων ανήμερα των Φώτων, ο Σεβασμιώτατος είχε απαντήσει ότι αυτός θα γίνει κανονικά.

Ακόμη στην ΚΥΑ αναφέρεται πως για τη μη τήρηση ειδικών κανόνων λειτουργίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή, απουσία αυτού, στον παριστάμενο θρησκευτικό λειτουργό χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

Σημειώνεται πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα έως και 16 Ιανουαρίου.

κυα

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

Related Posts

Socials