Συνοπτική παρουσίαση των δράσεων της Ενορίας για το 2018-2019

Share
 • Έχοντας ως παρακαταθήκη τα λόγια του Αρχιεπισκόπου μας, σύμφωνα με τα οποία η ενορία μπορεί να αποτελέσει σταυροδρόμι συνάντησης της αγάπης και της ανθρωπιάς προσπαθούμε και συνεχίζουμε με ενθουσιασμό να δημιουργούμε κανάλια πνευματοφόρων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών διεξόδων. Έτσι συνεχίσαμε και δεύτερη χρονιά τις περσινές μας δράσεις, τις διευρύναμε και τις εμπλουτίσαμε ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της τοπικής ενοριακής μας κοινωνίας, δίνοντας τη δυνατότητα η ενορία να γίνει κύτταρο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικοπρονοιακής στήριξης της ευρύτερης περιοχής των Πατησίων. Θα θέλαμε μάλιστα να σας τονίσουμε ότι φέτος συμμετείχαν στις δράσεις μας και εκπαιδεύτηκαν περίπου 200 άτομα. Παρά την στενότητα των χώρων, καθώς τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην πολύ μικρή αίθουσα που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, στον ναό και στον γυναικωνίτη, με την αγάπη των εκπαιδευτικών και την υπομονή των συμμετεχόντων όλα ευδοκίμησαν.
 • Το έργο της Ενορίας ωστόσο είναι πρωτίστως λειτουργικό, είναι η αγιαστική και πνευματική επικοινωνία με το θείο από τον καθένα για την τελείωσή του. Αυτό πραγματοποιείται με την συνεχή προσωπική συμμετοχή στη μυστηριακή και την όλη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας δια της Ενορίας. Στο πλαίσιο αυτό εκτός των Ιερών Ακολουθιών Λειτουργιών και των εσπερινών πραγματοποιούνται άπαξ το μήνα η Ακολουθία του Αγιασμού, το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και Ιερά Αγρυπνία.
 • Φέτος η έκδοση του ημερολογίου της Ενορίας μας είναι αφιερωμένη στο μικρό απόδειπνο μετά των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, ως κομβικό στοιχείο της προσευχητικής ζωή μας, καθώς και στον Όσιο Ιάκωβο Τσαλίκη, τον οποίο γνωρίσαμε μετά από μια προσκυνηματική εκδρομή στο Μοναστήρι του.
 • Κρίναμε επίσης απαραίτητη την εκμάθηση και παρασκευή Στοιχείων της Λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας, όπως είναι το πρόσφορο, το κόλλυβο και ο άρτος, προκειμένου να μείνουν ως παρακαταθήκη σε όλους μας. Έτσι συνδυάσαμε την παράδοση με την μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας και διδαχθήκαμε όλοι εμείς οι νεότεροι τη διαδικασία της προετοιμασίας, της  παρασκευής και του συμβολισμού όλων αυτών των ψυχοφελών προσφορών της εκκλησίας μας. Μάλιστα η αρτοκλασία του Πανηγύρεως του Αγίου Αντωνίου και το κόλλυβο του Αγίου έγινε από τις κυρίες του τμήματος. Υπεύθυνες του εργαστηρίου είναι η κα Αναστασία Θαλασσινού και η κα Θεανώ Παντατοσάκη.
 • Στο Κατηχητικό μας, η πρεσβυτέρα κα Μαρία Μηνά-Λινού με πολλή αγάπη, χαμόγελο και μεράκι δέχτηκε τους μικρούς μας φίλους στην αγκαλιά της Εκκλησίας μας, καλλιεργώντας τους αξίες μέσα από την γνωριμία τους με τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους μας. Ταυτόχρονα, καλλιέργησε το συνεργατικό πνεύμα με ποικίλες δραστηριότητες και δημιουργικό παιγνίδι. Η έκθεση ζωγραφικής που απολαμβάνουμε όλοι μας και το δελτάριο των μυστηρίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας που μοιράστηκε απόψε στους μικρούς μας φίλους είναι καρπός της συνεργασίας των παιδιών με τον π. Θεολόγο και την κατηχήτριά τους. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους στο κατηχητικό της Ενορίας μας.
 • Σημαντικό στοιχείο της επικοινωνίας και της κριτικής σκέψης είναι ο διάλογος. Έτσι, η Ενορία μας με την παρουσία και την καθοδήγηση του π. Ευμενίου συνέχισε τις Νεανικές Συναντήσεις Προβληματισμού, όπου μέσα από συζητήσεις και εποικοδομητικό διάλογο, οι νέοι γνωρίστηκαν και προβληματίστηκαν. Επειδή η λειτουργική ζωή μαζί με την Ποιμαντική δραστηριότητα της Ενορίας βοηθάει τον πιστό στην ανύψωση, στην εγρήγορση, στη μετάνοια και στην κατανόηση του Θεού μέσα στη ζωή μας, για το λόγο αυτό το τμήμα Μελέτης Αγίας Γραφής και Λειτουργικών Κειμένων λειτούργησε τις Δευτέρες μετά τον εσπερινό και την Παράκληση της Παναγίας και των τριών Αγίων του Ναού μας, του Αγίου Αντωνίου, της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Διονυσίου υπό την ευθύνη του π. Ευμενίου και του π. Σταύρου.
 • Το Εργαστήρι Βυζαντινής Μουσικής λειτούργησε ως παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄. Η Σχολή παρέχει το Πτυχίο, καθώς και το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής σε όσους παρακολουθούν τα μαθήματα. Όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας έχουν δικαίωμα στο ψάλλειν και υμνείν τον Θεό. Αυτός είναι και ο στόχος της ύπαρξης του Εργαστηρίου, στο οποίο φέτος λειτούργησαν 2 τμήματα υπό την ευθύνη των καθηγητών κ. Γεωργίου Δεμελή και κ. Αθανασίου Λασπά. Οι μαθητές μας εξασκούνται και σε πρακτικό επίπεδο, με τον δασκάλους τους, ερχόμενοι στο Ιερό Αναλόγιο του ναού μας. Η βυζαντινή μουσική, θεωρούμενη και ως ‘’γλώσσα των αγγέλων’’, είναι μια πολύτιμη μουσική γνώση για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο της Ψαλτικής, τις θεμέλιες γνώσεις όλης της Μουσικής Θεωρίας και να έρθουν σε επαφή με τους ποιητικούς ύμνους της Εκκλησίας μας και τον αστείρευτο πλούτο τους. Θεωρούμε αυτή την μάθηση χρησιμότατη, ακόμη και επαγγελματικά, για τους νεότερους. Αυτή συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των σωτηριωδών νοημάτων, που προσφέρει το Ιερό Αναλόγιο και στην καλλιέργεια του γνησίου μουσικού μας αισθητηρίου. Ελπίζουμε ότι συν τω χρόνω, πολλοί θα αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες και θα πλαισιώσουν τα Ιερά Αναλόγια της Ενορίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην τέλεση εν προσευχή των Ιερών Ακολουθιών και Μυστηρίων.
 • Στο πλαίσιο των δράσεων της ενορίας μας, έχει συγκροτηθεί μια Χορωδία υπό την καθοδήγηση του κ. Αθανασίου Λασπά, με κύριο στόχο τη διατήρηση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής. Επιδιώκουμε την προώθηση της μουσικής μας παράδοσης στις νέες γενιές, καθώς και τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας. Το τμήμα βυζαντινής μουσικής και η χορωδία μας φέτος έψαλλαν τις Παρακλήσεις της Παναγίας μας και τα εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου. Επίσης πραγματοποίησαν με τη βοήθεια των δασκάλων τους, αλλά και την παρουσία αρχόντων πρωτοψαλτών δύο συναυλίες, μία τα Χριστούγεννα και μία με ύμνους του Θείου Πάθους, η οποία έχει εκδοθεί από την ενορία μας σε CD, το οποίο θα σας παρουσιάσουμε ακολούθως και μπορείτε να το προμηθευτείτε.
 • Επειδή οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας κρίνουν απαραίτητη την εκμάθηση ξένων γλωσσών ως εφόδια για επαγγελματική αποκατάσταση και επικοινωνία, στην Ενορία μας λειτουργούν από πέρυσι τα εξής ξενόγλωσσα τμήματα σε διάφορα επίπεδα από καταξιωμένους εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα είχαμε:
 • 3 τμήματα Αγγλικών με υπεύθυνη την κα Σοφία Βόκα, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας
 • 1 τμήμα Γαλλικών με υπεύθυνη την κα Κατερίνα Τσιλιγιάννη, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας
 • 2 τμήματα Ιταλικών με υπεύθυνη την κα Ιωάννα Γεωργακοπούλου, καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας
 • 3 τμήματα Ρωσικών με υπεύθυνη την κα Ιωάννα Παλόγου, καθηγήτρια Ρωσικής Φιλολογίας

‘Ένας από τους απώτερους στόχους των τμημάτων αυτών, εκτός από την δωρεάν παροχή ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, είναι και η απόκτηση αναγνωρισμένων πτυχίων για προσωπική και επαγγελματική χρήση. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς βλέποντας αυτόν στον στόχο να εκπληρώνεται, αφού ήδη ένας από τους μαθητές μας πριν από λίγες ημέρες έδωσε εξετάσεις στο ινστιτούτο Πούσκιν για το πρώτο Πτυχίο στα Ρώσικα (επίπεδο Α1).Από την καινούρια σχολική χρονιά συνεχίζουμε σταθερά και δυναμικά αυτήν την προσπάθεια προετοιμάζοντας και άλλους μαθητές μας για τον σκοπό αυτό.

 • Επίσης καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί με ευαισθησία και φιλότιμο προσέφεραν συνειδητά τις διδακτικές τους υπηρεσίες σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, έτσι ώστε να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την σχολική τους πρόοδο. Στο πλαίσιο αυτό λειτούργησε τμήμα που παρείχε βοήθεια σε παιδιά Δημοτικού με υπεύθυνη την κα Ελένη Μπαμπαγιάννου, δασκάλα και για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου τμήμα Αρχαίων Ελληνικών με υπεύθυνη την κα Φιλιώ Μαντζιούρα, φιλόλογο, τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας με υπεύθυνη την κα Ελένη Λιάπη, φιλόλογο και τμήμα Μαθηματικών και Φυσικής την ευθύνη του οποίου είχε ο κ. Παναγιώτης Νταντούμης.
 • Παράλληλα συνέχισε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα των Αρχαίων Ελληνικών που ήταν το πρώτο που ξεκίνησε τον Μάιο του 2017. Βασική επιδίωξή του τμήματος είναι η μεταλαμπάδευση του θησαυρού που μας έχουν κληροδοτήσει οι πρόγονοί μας, αλλά και η κατανόηση του Λόγου του Θεού, μέσω της γλώσσας των Ευαγγελίων και των Πατερικών κειμένων. Υπεύθυνη του τμήματος είναι η κα Δήμητρα Ντουλαβέρη, Φιλόλογος.
 • Έχοντας επίγνωση της αξίας που έχουν τα τεχνολογικά μέσα στη ζωή μας, δημιουργήθηκαν 3 τμήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, καθώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι απαραίτητοι σε όλες τις ηλικίες. Υπεύθυνοι ήταν ο κ. Φώτης Κατσάρης και ο κ. Μανώλης Ζαχαριουδάκης.
 • Το Εργαστήριο Εργοχείρου συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά τη λειτουργία του δίδαξε βελόνα, βελονάκι και κέντημα επιδιώκοντας να διατηρήσει την παράδοση στοιχείων που έχουν αρχίσει να εκλείπουν στην ελληνική οικογένεια. Η δημιουργικότητα του τμήματος έχει εμφανή αποτελέσματα, καθώς οι μαθήτριες κέντησαν το κάλυμμα της Αγίας Τράπεζας και στο προσεχές μέλλον θα δουλέψουν πάνω στο λευκαρίτικο κεντητό της Κύπρου, σαν μια μικρή προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή η παράδοση αυτή. Υπεύθυνες του τμήματος είναι η κ. Μαρία Φραγκεσκάκη.
 • Από το μηνιαίο μας πρόγραμμα δε θα μπορούσαν να λείπουν οι προσκυνηματικές και περιηγητικές εκδρομές, αφορμή πνευματικής ανάτασης, οι οποίες λειτουργούν ως συνεκτικός κρίκος και συμβάλλουν στην καλλιέργεια θερμότερων σχέσεων μεταξύ των ενοριτών. Ειδικότερα επισκεφτήκαμε τους εξής προσκυνηματικούς χώρους:

Ι.Μ. Παναγίας Έλωνας και καστροπολιτεία Μυστρά

Ι.Μ. Παμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας

Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Αιγιαλείας

Ι. Μ. Γοργοϋπηκόου στη Μάνδρα

Ι. Μ. Οσίου Πορφυρίου στο Μήλεσι

Ι.Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου στο Μαρκόπουλο

Ιερό Ναός Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης

 • Μέσα από την κοινωνική ευαισθητοποίηση της Ενορίας μας σε συνεργασία με το κοινωνικό φαρμακείο της Ι.Α.Α. και του ιατρικού Συλλόγου Αθηνών γίνεται συλλογή φαρμάκων που προσφέρονται από τους ενορίτες και τους φίλους μας. Έχουν μέχρι τώρα πραγματοποιηθεί 8 αποστολές. Επίσης πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και δωρεάν τεστ μνήμης για την άνοια από εξειδικευμένους επιστήμονες του Καρέλλειου Κέντρου Alzheimer σε συνεργασία με την ΜΚΟ Αποστολή. Και σ΄ αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Κων/νο Δίμτσα και τους εκλεκτούς συνεργάτες του για τη βοήθειά τους.
 • Το Ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο παρέχει καθημερινά έως των 50 γευμάτων και σε κατ’ οίκον ανάγκες και μηνιαίως έως των 70 πακέτων τροφίμων. Είναι υπεύθυνο επίσης για τη συλλογή και διανομή ρούχων, για την επιδότηση ενοικίων ή λογαριασμών και την ενίσχυση φοιτητών και απόρων. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο σημείο αυτό στην κοινωνική ευαισθησία που υπέδειξαν οι μαθητές και οι καθηγητές  του 68ου Γυμνασίου και του 22ου Λυκείου στην συλλογή ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους εμπερίστατους αδελφούς μας. Η Ενορία θέλοντας να ενισχύσει την προσπάθεια των μαθητών κάθε χρόνο στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας απονέμει βραβεία αριστείας στους 2 αριστούχους μαθητές κάθε τάξης του 68ου Γυμνασίου Αθηνών στους οποίους αποδίδεται και χρηματικό έπαθλο.
 • Μέσα στην σύγχρονη εποχή που ζούμε, οι αξίες μας διακυβεύονται και κλονίζονται. Η οικογένεια πολλές φορές διαλύεται και η παιδαγωγική των παιδιών βρίσκεται μετέωρη στις ασύγχρονες σχέσεις των γονέων. Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Έτσι στην Ενορία μας πραγματοποιήθηκε το Επιμορφωτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα «Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική υποστήριξη σε προβλήματα του παιδιού και του εφήβου» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α, στο οποίο  συμμετείχαν 60 άτομα και είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε καταξιωμένους ακαδημαϊκούς. Οι εισηγήσεις των ομιλητών ανέπτυξαν τον προβληματισμό πάνω σε καίριες πτυχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, όπως η συγκρότηση της ταυτότητας του παιδιού εντός της γονεϊκής σχέσης, οι παραπτωματικές και αποκλίνουσες συμπεριφορές στη διάρκεια της εφηβείας, η δόμηση της θρησκευτικότητας του παιδιού και του εφήβου, τα γενικότερα ψυχολογικά και αναπτυξιακά προβλήματα που παρουσιάζονται από τη νηπιακή μέχρι και την εφηβική ηλικία.
 • Όμως οι δράσεις μας δεν τελειώνουν εδώ. Επειδή η συμμετοχή και η αγάπη των ανθρώπων που πλαισιώνουν και ανταποκρίνονται στις όμορφες προσπάθειες της Ενορίας μας είναι μεγάλη δημιουργήσαμε τμήματα που αφορούν όχι μόνο την μάθηση, αλλά και την ψυχαγωγία. Έτσι λειτούργησαν στην Ενορία μας:
 • Λέσχη Κινηματογράφου, όπου προβάλλονταν ταινίες Θεολογικού και κοινωνικού περιεχομένου και ακολουθούσε διαλογική συζήτηση για τη θεματολογία της ταινίας. Την ευθύνη του τμήματος την είχε ο πατήρ Ζήσης Κτενίδης.
 • Τμήμα Πυρογραφίας, δηλαδή χάραξη σχεδίων σε ξύλο με πυρωμένη μεταλλική ακίδα με υπεύθυνη την κα Κατερίνα Χατζή. Το τμήμα αυτό σε συνεργασία με άλλα τμήματα αλλά και την δημιουργική προσφορά κάποιων ενοριτών μας, προσέφεραν λαμπάδες και άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες για τις ανάγκες του ναού μας τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
 • Η σχολή χορού πρόσφερε φέτος επικοινωνία, ψυχαγωγία, άσκηση και εκπαίδευση. Ο χορός είναι το μέσο έκφρασης έντονων συναισθημάτων κάθε Έλληνα. Με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών από όλα τα μέρη της Ελλάδας ήρθαμε σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, καλλιεργήσαμε τις ρυθμοκινητικές μας ικανότητες και γνωρίσαμε τις αξίες που συμβάλλουν στη διατήρηση και τη διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης. Υπεύθυνη της σχολής χορού είναι η κα Ελένη Γκορόγια. Παράλληλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την κα Κωνσταντίνα Μαρκοπούλου για την ευγενική χορηγία της αίθουσας, όπου πραγματοποιούνται οι χοροί και η εκδήλωση της ενορίας μας την Τσικνοπέμπτη με πολύ μεγάλη επιτυχία.
 • Ολοκληρώνοντας την περιγραφή των δράσεων της Ενορίας μας, αφήσαμε για το τέλος μια από τις πιο σημαντικές δράσεις. Φέτος είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να είναι κοντά μας ο κ. Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, ο οποίος παρέδωσε πανεπιστημιακές διαλέξεις Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας μεταπτυχιακού επιπέδου. Στα πλαίσια αυτά η δράση επεκτάθηκε σε συνεργασία με την βιβλιοθήκη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ στα Οινόφυτα, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες θεολογικού περιεχομένου από τον π. Θεολόγο, καθώς επίσης και εισηγήσεις με θέμα την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και την τοπική ιστορία από την κα Δήμητρα Ντουλαβέρη και την κα Ελένη Λιάπη.
 • Όμως στο σημείο αυτό θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο ecclesia tv και τον κ. Γεώργιο Αρβανίτη, ο οποίος είναι κοντά μας και καλύπτει ζωντανά κάθε σημαντική στιγμή της ενορίας μας. Παράλληλα πραγματοποιεί απ΄ ευθείας μετάδοση των Ιερών Ακολουθιών του ναού, προκειμένου να μπορούν να τις παρακολουθήσουν οι αδελφοί μας, οι οποίοι αδυνατούν να παρευρεθούν. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και στις κυρίες που φροντίζουν πάντα για την παρασκευή γλυκισμάτων και τον ευπρεπισμό του ναού σε όλες τις εκδηλώσεις μας. Καθώς επίσης σε όλους τους εθελοντές του ναού μας, οι οποίοι σε κάθε κάλεσμα είναι κοντά μας με την προσφορά και την παρουσία τους.

Η Εκκλησία όπως είπαμε είναι μια κοινότητα, έχει μια κοινή ζωή και επομένως οι άνθρωποι που μετέχουν σ’ αυτήν την κοινότητα μοιράζονται ό,τι έχουν και ό,τι είναι. Η Εκκλησία είναι μια οικογένεια με ανθρώπους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς αγάπης, αισθάνονται ο ένας τον άλλο σαν αδελφό και προσπαθούν να μοιρασθούν τη ζωή τους. Απέναντι λοιπόν σ’ αυτή την οικογένεια καλούμαστε να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Καλούμαστε να δεσμευτούμε και να ξετυλίξουμε δεσμούς αγάπης και φιλανθρωπίας μέσα στην οικογένεια που καλείται ενορία Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων και να σμιλέψουμε όλοι μαζί ενοριακή συνείδηση!

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Socials