Ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου | 3 Νοεμβρίου

Share

Το θαυμαστό γεγονός της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εορτάζει η Εκκλησία σήμερα, και τιμούμε τη μνήμη  των Μαρτύρων Ακεψιμά, Αειθαλά  και Ιωσήφ.

Μετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του Χριστιανισμού σ’ όλο το Ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα της Ιόππης, στην Παλαιστίνη, όπου μετέφεραν το Ιερό Λείψανο του  Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου. Την ίδια μέρα έγιναν και τα εγκαίνια του Ναού και από τότε κάθε χρόνο η Εκκλησία μας εορτάζει την ανακομιδή του Ιερού λειψάνου του Τροπαιοφόρου.

Οι πιστοί προσκυνούν ευλαβικά τον τάφο του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το ιερό Βήμα του ομώνυμου ναού στη Λύδδα, επικαλούμενοι τη χάρη και την ευλογία του Θεού, με τις πρεσβείες του Τροπαιοφόρου Αγίου.

Ο άνθρωπος κατασκευάστηκε από το Θεό μεθόριος του υλικού και πνευματικού κόσμου. Το γεγονός της ανακομιδής των λειψάνων είναι αρχαία εκκλησιαστική παράδοση. Το ιερό σκήνωμα των Αγίων της Εκκλησίας μας είναι αναπόσπαστο μέρος της όλης ψυχοσωματικής οντότητας του ανθρώπου, ως μοναδικής εικόνας του Θεού και κατοικία του Αγίου Πνεύματος.

Όταν ο άνθρωπος εισέρχεται στην Εκκλησία και μετέχει των ιερών Μυστηρίων, δηλ. των γεγονότων για τους μυημένους, τους πιστούς, αγιάζεται ολόκληρη η ανθρώπινη ύπαρξη.

Οι Χριστιανοί καλούνται με την ψυχή και το σώμα να τιμήσουν και να δοξολογήσουν το Θεό. Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδει τη δέουσα τιμή και στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο ενταφιάζεται με τιμές.

Η ύλη από την οποία είναι κατασκευασμένο το ανθρώπινο σώμα δεν χάνεται, δεν εξαφανίζεται, αν και συγχωνεύεται με το χώμα. Συνεπώς, η Χάρις του Θεού ενεργεί και μέσα από τα λείψανα των αγίων ανθρώπων, ακόμη και μέσα από τα προσωπικά τους αντικείμενα. Όλα συμβάλλουν, ως απόρροια της φιλανθρωπίας του Θεού, στην ενίσχυση του ανθρώπου.

Οι άνθρωποι τιμούν ιδιαίτερα το Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, έχοντας συνείδηση ότι ο Άγιος «βλυστάνει ιάματα», για όλους ανά την οικουμένη πιστούς, οι οποίοι προσέρχονται με πίστη και προσκυνούν ευλαβικά το εικόνισμά του και επικαλούνται τις πρεσβείες του για την προσωπική τους ζωή, των οικείων τους καθώς και τη σωτηρία της νήσου μας από τους ορατούς και αοράτους εχθρούς της. Δικαίως αναδείχθηκε γεωργός του Κυρίου ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος.

Στην πατρίδα μας τιμάται ιδιαίτερα ο Άγιος Γεώργιος και Ναοί και Μονές, καθώς και χωριά φέρουν το όνομα του Τροπαιοφόρου. Στην Κύπρο αυτή η εορτή λέγεται και του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου, διότι την ημέρα αυτή συνηθίζεται να ξεκινούν τη σπορά οι γεωργοί. Σε άλλους τόπους λέγεται του Αγίου Γεωργίου του Θεριστή.

Σήμερα στεκόμαστε νοερά ευλαβείς προσκυνητές στην ιστορική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Νεκρή Ζώνη στην Παλαιά Λευκωσία. Η πανήγυρις μεταφέρθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ναού στον παρακείμενο Ναό της ημικατεχόμενης ενορίας του Αγίου Κασσιανού στην εντός των τειχών  Λευκωσία.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials