Μνήμη της Αγίας μάρτυρος Πελαγίας | 4 Μαΐου

Share

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της μάρτυρος Πελαγίας, του Οσίου Ιλαρίου του θαυματουργού και του Οσίου Αθανασίου Κορίνθου.

Η μάρτυρας Πελαγία κατοικούσε στη Ρώμη, ενώ η καταγωγή της ήταν από την Ταρσό της Κιλικίας. Είδε σε όραμα άγγελο να την καλεί να βαπτισθεί Χριστιανή. Επισκέφθηκε τότε τον Επίσκοπο Ρώμης και ζήτησε να γνωρίσει τη χριστιανική διδασκαλία και να βαπτισθεί στο όνομα της Αγίας Τριάδας, διηγούμενη το όραμά της.

Η μητέρα της μόλις έμαθε για την είσοδό της στη χριστιανική πίστη, αναστατώθηκε και με δάκρυα την καλούσε να επιστρέψει στην πατρώα πίστη των ειδώλων.

Η Αγία Πελαγία λυπήθηκε για την όλη εξέλιξη, αλλά παρέμεινε σταθερή μαθήτρια του αναστημένου Ιησού. Όταν το έμαθε και ο γιός του Διοκλητιανού, ο οποίος ήταν αρραβωνιαστικός της Πελαγίας, λυπήθηκε μέχρι θανάτου.

Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο αυτοκράτορας, κάλεσε την Πελαγία και ζήτησε εξηγήσεις. Αμέσως, γεμάτος θυμό, αποφάσισε τη θανάτωσή της. Διέταξε και την έβαλαν σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι, όπου και παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο Ιησού Χριστό.

Η Αγία Πελαγία παρέμεινε τεκμήριο αγιότητας και χριστιανής γυναίκας με θάρρος και αυταπάρνηση.

Για ακόμη μια φορά βεβαιώνεται ότι οι Χριστιανές γυναίκες είναι ηρωίδες μέσα στο στίβο του πνευματικού αγώνα, αλλά και της καθημερινότητας της ζωής, με πίστη και αφοσίωση στον Αναστημένο Ιησού Χριστό.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials