Μνήμη της Aγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής | 7 Ιουλίου

Share

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, του Ιερομάρτυρος Περεγρίνου και των συν αυτώ μαρτύρων Γερμανού και Ησυχίου, των εν Δυρραχίω της σημερινής Αλβανίας.

Η Αγία μεγαλομάρτυς Κυριακή είχε γονείς το Δωρόθεο και την Ευσεβία, οι οποίοι την απέκτησαν μετά από συνεχείς προσευχές προς το Θεό. Γεννήθηκε ημέρα Κυριακή, εξού και το όνομά της. Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού οι γονείς της μαρτύρησαν για τη σταθερή τους πίστη στον Ιησού Χριστό. Την Αγία την έστειλαν στον Καίσαρα Μαξιμιανό και από εκεί στον άρχοντα Βιθυνίας Ιλαριανό, ο οποίος της υπέδειξε ότι η ομορφιά της είναι για κοσμική ζωή και όχι για βασανιστήρια. Η αγία Κυριακή του απήντησε κατάλληλα και με θάρρος. Εκείνος, αφού την βασάνισε, διέταξε να την αποκεφαλίσουν.

Με θάρρος και αξιοπρέπεια, καθώς και με συνεχή προσευχή, η αγία Κυριακή παρέδωσε το πνεύμα της στο Νυμφίο Ιησού Χριστό, τον οποίο αγάπησε και αφιερώθηκε με ευλάβεια και αφοσίωση παιδιόθεν. Με το σθένος και τη σταθερότητά της, οδήγησε και άλλους να μαρτυρήσουν, ομολογώντας τον αληθινό Θεό.

Επάξια την παρακαλούν σήμερα οι χριστιανοί να πρεσβεύει στο Βασιλέα Χριστό να συγχωρεί τα λάθη των ανθρώπων, και να χαρίζει παράταση για μετάνοια και υπακοή στο θέλημά Του.

Ακόμη, οι ηρωΐδες γυναίκες παρακαλούν την αγία Κυριακή να πρεσβεύει στη δόξα του εν Τριάδι Θεού, να παραμένουν σταθερές και θαρραλέες στον αγώνα της καθημερινής ζωής. Τίποτα να μην τις αποπροσανατολίζει από τη σταθερή πυξίδα της αγάπης του Αναστημένου Χριστού.

Ναοί επ’ ονόματι τις Αγίας Κυριακής υπάρχουν στην Πάφο, στον Αγρό Λεμεσού, στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και στην Πόλη Χρυσοχούς.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials