Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας | 4 Δεκεμβρίου

Share

Σήμερα, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.

Η Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ο πατέρας της ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της κοσμοπολίτικης Ηλιουπόλεως της Αιγύπτου. Ήταν μοναχοκόρη και διακρινόταν όχι μόνο για την ευφυΐα και τη σωφροσύνη της, αλλά και για το ανάστημα και την ομορφιά της.

Στη χριστιανική πίστη την κατήχησε μια ευσεβής χριστιανή. Όταν ο πατέρας της πληροφορήθηκε πως η κόρη του ασπάστηκε το χριστιανισμό, διέταξε τον αυστηρό περιορισμό της. Η γενναία Βαρβάρα όμως κατόρθωσε να δραπετεύσει και για αρκετό καιρό κρυβόταν σε σπηλιές.

Τελικά συνελήφθη και παραδόθηκε στον ηγεμόνα της περιοχής. Βασανίστηκε, διαπομπεύτηκε και τέλος αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο τον πατέρα της, αφού παρέμεινε πιστή στο Λυτρωτή Ιησού μέχρι θανάτου.

Πανηγυρίζουν σήμερα, μεταξύ άλλων, το Μετόχι της Αγίας Βαρβάρας της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, η κοινότητα Αγίας Βαρβάρας στη Λευκωσία και ο ομώνυμος ναός στο Καϊμακλί, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, στην Άρμου της επαρχίας Πάφου, στη Λεμεσό, στην κατεχόμενη Βατιλή και στην κοινότητα Οίκος Μαραθάσας.

Τα μέλη της Εθνικής Φρουράς ευλαβούνται τη Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα ως προστάτιδα του Πυροβολικού.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials