Μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ιάσονα και Σωσιπάτρου | 29 Απριλίου

Share

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Σήμερα, Σάββατο προ της Κυριακής των Μυροφόρων, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου, εκ των Ο΄ Αποστόλων και της μάρτυρος Κερκύρας.

Το όνομα του Ιάσωνος απαντά σε δύο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Στις Πράξεις των Αποστόλων και στην προς Ρωμαίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου.

Η δράση του αρχίζει αμέσως μετά τη μεταστροφή του στο Χριστό. Φιλοξενεί τον Παύλο και το Σίλα στο σπίτι του, όπως αναφέρουν οι «Πράξεις τῶν Ἀποστόλων»(17, 6), προσφέρει στο δάσκαλο και στους πρώτους Χριστιανούς τη βοήθειά του, διαθέτει το ίδιο του το σπίτι για τις συνάξεις και υφίσταται διώξεις χάρη του Ευαγγελίου.

Τόσο ο Ιάσων όσο και ο Σωσίπατρος ήλθαν στην Κέρκυρα, όπου ανέπτυξαν πλούσια ιεραποστολική δράση. Και οι δύο συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου, εξαιτίας της ιεραποστολικής τους δραστηριότητας, συκοφαντήθηκαν, συνελήφθηκαν και ρίχθηκαν στη φυλακή. Τα βασανιστήρια που υπέστησαν από τον έπαρχο της νήσου, συγκίνησαν τη θυγατέρα του τοπικού διοικητού, ονόματι Κέρκυρα, η οποία ασπάσθηκε το Χριστιανισμό και μάλιστα μαρτύρησε αργότερα για την αφοσίωσή της στον αναστημένο Ιησού Χριστό. Οι δύο Απόστολοι βασανίστηκαν φρικτά. Ο Ιάσων εξήλθε αβλαβής από το μαρτύριο, ενώ ο Σωσίπατρος πέθανε. Από τη δοκιμασία αυτή των δύο Αποστόλων, ο Διοικητής μετανόησε, κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε και μετονομάσθηκε σε Σεβαστιανό.

Ο Απόστολος Ιάσωνας, έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα, διακονώντας την Εκκλησία της Κέρκυρας και κτίζοντας ναούς. Οι Κερκυραίοι για την προσφορά των δύο Αποστόλων, τους ευλαβούνται και προς τιμήν τους υπάρχει περικαλλής ναός, που θεωρείται ο αρχαιότερος στην πόλη.

Επίσης, ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια στους δύο Αποστόλους εκδηλώνει και η πόλη της Βέροιας, στη Μακεδονία.

Οι τίμιες κάρες των Αγίων Αποστόλων Ιάσονος και Σωσιπάτρου φυλάσσονται με ευλάβεια στην ιερά μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials