Μνήμη των Αγίων μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος | 19 Σεπτεμβρίου

Share

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος. Επίσης σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Χύτρων, ενός εκ των πέντε Ιεραρχών της Κυθρέας, των οποίων επί Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ καθιερώθηκε η σύναξη στις 17 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αθανασίου Χύτρων.

Η τριάδα των Μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος αγωνίστηκε πνευματικά επί αυτοκράτορος Πρόβου (276-282) και επί διοικητού της Αντιοχείας Ηλιοδώρου. Οι άγιοι μάρτυρες Τρόφιμος και Σαββάτιος διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως, όταν βρέθηκαν τυχαία στην Αντιόχεια σε κάποια ειδωλολατρική εορτή. Γι’ αυτό το λόγο κατηγορήθηκαν από ζηλόφθονους ειδωλολάτρες και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.

Ο ηγεμόνας Ηλιόδωρος, βλέποντας τη σταθερότητα της πίστεως τους, διέταξε να τους μαστιγώσουν ανελέητα, με αποτέλεσμα, ο Σαββάτιος να αφήσει την τελευταία του πνοή, ο δε Τρόφιμος να οδηγηθεί σε ακόμα σκληρότερο ηγεμόνα, το Διονύσιο Περώννιο, ο οποίος τον υπέβαλλε σε φρικτά βασανιστήρια, με αποτέλεσμα να πέσει σε κωματώδη κατάσταση.

Τον επισκέφθηκε ο Δορυμέδων, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας των βασανιστηρίων του, και ο οποίος πίστεψε στο Χριστό και τον ομολόγησε δημόσια ως αληθινό Θεό. Όταν το αντιλήφθηκε ο ηγεμόνας, βασάνισε σκληρά και το Δορυμέδοντα.

Κατόπιν έριξε και τους δύο στα θηρία. Και επειδή, ως εκ θαύματος, κανένα θηρίο δεν τους επιτέθηκε, ο ηγεμόνας, ένεκα φθόνου και αλαζονείας, διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.

Η αλήθεια και το φως, ως σταθερά χαρακτηριστικά του αυθεντικού ανθρώπου, θολώνουν το μυαλό του αλαζόνα ανθρώπου, ο οποίος, αντί με υπομονή και ταπείνωση να μεταμεληθεί, αυξάνει την κακία και το φθόνο απέναντι στον αληθινό και φωτεινό άνθρωπο.

Σήμερα, μέσα στην αναστάσιμη χαρά της Κυριακής μετά την Παγκόσμιο Ύψωση του Σταυρού προσευχόμαστε και ζητούμε τη χάρη του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Κυρίου, με τις πρεσβείες των Αγίων Μαρτύρων που τιμούμε, για όλους μας ένεκα της παρατεταμένης πανδημίας. Επίσης, προσευχόμαστε για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, της Συρίας και της πάλαι ποτέ σπουδαίας και ιστορικής χριστιανικής πόλεως της Αντιοχείας, που σήμερα ως μια άσημη κώμη ανήκει στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, πορευόμαστε νοερά, ως ευλαβείς προσκυνητές στην Κυθρέα και την οροσειρά του Πενταδακτύλου, όπου έζησαν και διαποίμαναν το λαό του Θεού οι πέντε άγιοι επίσκοποι των Χύτρων. Εκεί ασκήτεψαν και μαρτύρησαν όσιοι και μάρτυρες της Ορθοδόξου Πίστεως.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials