Μνήμη των γυναικών Μαρτύρων Μηνοδώρας, Μητροδώρας, Νυμφοδώρας | 10 Σεπτεμβρίου

Share

Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και η Εκκλησία μαζί με το αναστάσιμο περιεχόμενο, τιμά σήμερα τη μνήμη των Αποστόλων Απελλού, Λουκά και Κλήμεντος, εκ των εβδομήκοντα, των γυναικών Μαρτύρων Μηνοδώρας, Μητροδώρας, Νυμφοδώρας και του Οσίου Ησαΐου κτήτορος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Κύκκου.

Οι Άγιες Μηνοδώρα, Μητροδώρα, και Νυμφοδώρα ήταν αδελφές και από μικρή ηλικία αφοσιώθηκαν στον Κύριο Ιησού Χριστό.

Κατάγονταν από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Διακρίνονταν τόσο για την πλούσια μόρφωσή τους όσο και για τη σεμνότητα και τη σωφροσύνη τους.

Οι αρετές τους τις έκαναν αγαπητές στους χριστιανούς και πραγματικά πρότυπα για τους νέους της εποχής τους.

Μετά το θάνατο των γονέων τους, αποσύρθηκαν σε τόπο όπου εμβάθυναν στην προσευχή, τη μελέτη, την άσκηση και τη φιλανθρωπία. Με την πνευματική ανάπτυξη, έλαβαν το χάρισμα να θεραπεύουν ασθενείς. Έτσι, θεράπευσαν πολλούς χριστιανούς, και για τη δράση τους αυτή, συνελήφθηκαν και οι τρεις. Δε φοβήθηκαν όμως, αλλά με θάρρος ομολόγησαν την πίστη τους στο Θεό. Βασανίστηκαν φρικτά, παρά ταύτα έμειναν ακλόνητες μέχρι τέλους, και παρέδωσαν το πνεύμα τους στον Κύριο. Όταν μάλιστα ρίχτηκαν τα λείψανά τους στη φωτιά, μία δυνατή βροχή την έσβησε.

Είναι διαπιστωμένο από την εμπειρία της καθημερινής ζωής ότι το σκοτάδι τείνει να κυριαρχήσει. Τα μηνύματα των σειρήνων της σύγχρονης εποχής, ενώ αρχικά ενθουσιάζουν τους νέους, πολύ σύντομα επιφέρουν τη θλίψη και την απογοήτευση. Στα πρόσωπα των τριών αδελφών Μαρτύρων της Χριστιανικής Πίστεως, που τιμούμε σήμερα, δικαιώνονται όλοι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι, με υπομονή και ταπείνωση, βιώνουν το σωτήριο μήνυμα του ιερού Ευαγγελίου και αντιστέκονται με θάρρος και αυταπάρνηση στα λογής εμπόδια του βίου τούτου.

Μέγεθος της θυσίας των Μαρτύρων της Πίστεως, ο Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials