Μνήμη των Μαρτύρων γυναικών Αναστασίας και Βασιλίσσης | 15 Απριλίου

Share

Σήμερα, Παρασκευή προ των Βαΐων και παραμονή της εγέρσεως του Λαζάρου, 15 Απριλίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων γυναικών Αναστασίας και Βασιλίσσης.

Οι Αγίες Αναστασία και Βασιλίσσα ήταν πλούσιες από τη Ρώμη. Αποτελούσαν δε εξαίρεση, διότι απέφυγαν τη διαφθορά και την αλλοτρίωση που κατέκλυζαν τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της Ρώμης και ζούσαν εν αγνεία και παρθενία. Σε νεαρή ηλικία δέχθηκαν την πίστη του Χριστού και, με τη διανομή των υπαρχόντων τους, έγιναν το στήριγμα των χριστιανών της Ρώμης.

Μετά το μαρτυρικό θάνατο τoυ πρωτοκορυφαίoυ Αποστόλoυ Παύλου, οι δύο αγίες έθαψαν τα σεπτά λείψανά του. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν κι αφού ομολόγησαν με παρρησία ότι είναι χριστιανές, υπέστησαν διάφορα βασανιστήρια. Στο τέλος αποκεφαλίσθηκαν, κερδίζοντας το λαμπρό στεφάνι του μαρτυρίου και παραμένοντας διαρκώς ένα ακόμη λαμπρό παράδειγμα ηρωίδων γυναικών στο αγιολόγιο της Εκκλησίας.

Στον εσπερινό του Σαββάτου του Λαζάρου, που τελείται το πρωί της Παρασκευής, μαζί με τη Λειτουργία των Προηγιασμένων Θείων Δώρων, ψάλλεται το στιχηρό «Την ψυχωφελή, πληρώσαντες Τεσσαρακοστήν, και την Αγίαν Εβδομάδα του πάθους σου, αιτούμεν κατιδείν Φιλάνθρωπε…», γιατί την επομένη, το Σάββατο, τελειώνει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δηλαδή οι σαράντα ημέρες νηστείας. Έτσι, από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, μπαίνουμε πια στην «Αγία Εβδομάδα», στην περίοδο του εορτασμού των παθών του Χριστού, του Θανάτου και της Αναστάσεώς Του, και ζητούμε από τον Ιησού Χριστό να μας αξιώσει να εορτάσομε δοξολογώντας τον για όσα έκανε για μας για τη σωτηρία και τον αγιασμό μας.

Σήμερα το απόγευμα διαβάζεται το Μικρό Απόδειπνο και ψάλλεται ο Κανόνας του Αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου του Τετραήμερου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

Related Posts

Socials