Μνήμη των Οσίων Νεοφύτου, Ιγνατίου, Προκοπίου και Νείλου | 13 Δεκεμβρίου

Share

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου, καθώς και της αγίας Λουκίας της παρθένου. Επίσης, τιμούμε τους οσίους Νεόφυτο, Ιγνάτιο, Προκόπιο και Νείλο, κτήτορες της Ιεράς Μονής Μαχαιρά.

Ο Όσιος Νεόφυτος ήλθε στην πατρίδα μας από την έρημο του Ιορδάνη με το συνασκητή του Ιγνάτιο. Όταν πέθανε ο Νεόφυτος, ο Ιγνάτιος με έναν άλλο γέροντα ασκητή, τον Προκόπιο, πήγαν στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησαν από το Μανουήλ τον Κομνηνό εισφορά και χρυσόβουλλο, για να κτίσουν την Ιερή Μονή της Θεοτόκου. Όταν πέθανε και ο Προκόπιος, ήλθε στη Μονή ο μοναχός Νείλος, ο οποίος έγινε βοηθός του Ιγνατίου και έπειτα ηγούμενος. Μετά τον Ιγνάτιο, πέθανε και ο Νείλος, ο οποίος διετέλεσε και επίσκοπος Ταμασού. Ο Όσιος Νείλος οργάνωσε τη Μονή και μας άφησε εγγράφως «κανονικόν τύπον περί του κοινοβιακού πολιτεύματος της ως σταυροπήγιον αναγνωρισθείσης και κατοχυρωθείσης Ιεράς Μονής της Θεοτόκου του όρους Μαχαιρά».

Η πίστη και η αγάπη των προγόνων μας στον Ιησού Χριστό, καθώς επίσης η αγάπη τους για τον τόπο και τους ανθρώπους του, μας άφησαν παρακαταθήκη ριζωμένη στη γη μας, στα μοναστήρια και τις εκκλησίες μας, τεκμήρια του χριστιανικού πνεύματος των πατέρων μας. Αυτή η χριστιανική κληρονομιά μάς ενώνει με το παρελθόν και το μέλλον του τόπου μας.

Με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαχαιριώτισσας και όλων των αγίων μας, καλούμαστε, κάτω από διάφορες δοκιμασίες και ταλαιπωρίες, να συνεχίσουμε τη δημιουργική παράδοση και να την προσφέρουμε στις επόμενες γενεές της πατρίδας μας ανόθευτη και καθάρια όπως την παραλάβαμε.

Η επικείμενη εορτή των Χριστουγέννων μάς προσφέρει την έξοχη ευκαιρία να αναγεννηθούμε εν Πνεύματι Αγίῳ.

Ο Χριστός ήλθε όχι μόνο αυτεπαγγέλτως, αλλά και αυτοπροσώπως. Αυτοπροσώπως μας δημιούργησε και αυτοπροσώπως ήλθε και μας αναδημιούργησε, ανακαλώντας μας στο αρχαίο κάλλος. Ο Θεός Πατήρ δεν έστειλε αγγέλους για να τούς καταστήσει σωτήρες του κόσμου, αλλά έστειλε έναν απόγονο του Αβραάμ, τον Ιησού Χριστό. Ο Χριστός, όμως, δεν είναι απλώς άνθρωπος, αλλά ο Σωτήρ, ο Μεσσίας, ο Κύριος, στον οποίο κατοικεί όλη η Θεότητα, ο όλος Θεός. Ο Υιός της Παρθένου Μαρίας δεν είναι απλώς άνθρωπος, αλλά Θεάνθρωπος Σωτήρας και Λυτρωτής.

Σύμφωνα με τον Μ. Αθανάσιο «Αυτός γάρ ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν» (Μ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Περί ενανθρωπήσεως του Λόγου, 54: PG 25, 192Β). Ο Θεός γίνεται άνθρωπος, για να σώσει τον άνθρωπο και να τον καταξιώσει ως Θεό κατά Χάριν. Αυτό το χαρούμενο γεγονός εορτάζουμε κατά την εορτή των Χριστουγέννων.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials