Μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων | 7 Δεκεμβρίου

Share

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων και του Μάρτυρος Αθηνοδώρου.

Ο Άγιος Αμβρόσιος υπήρξε διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης και μάλιστα μέλος της Συγκλήτου. Γεννήθηκε το 340 μ.Χ. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και νομικά. Τη θεολογία τη σπούδασε παρά τους πόδας του Μεγάλου Αθανασίου, ο οποίος βρέθηκε εξόριστος στα Τρέβιρα της Γαλλίας, ένεκα του σταθερού ορθόδοξου φρονήματός του. Στα Μεδιόλανα (το σημερινό Μιλάνο) ο Αμβρόσιος διέπρεψε ως δικαστής και δίκαζε με ακρίβεια και δικαιοσύνη.

Όταν γνώρισε το ιερό Ευαγγέλιο και βαφτίστηκε Χριστιανός, η πνευματική του εξέλιξη και ο πόθος του να υπηρετήσει με ταπείνωση και φιλοτιμία το Θεό και τους ανθρώπους συνέβαλαν να ενταχθεί στον ιερό κλήρο και μάλιστα να φθάσει μέχρι το κορυφαίο διακόνημα της διαποίμανσης των πιστών της επισκοπής των Μεδιολάνων.

Ο Άγιος Αμβρόσιος ποίμανε άριστα το πλήρωμα της Εκκλησίας και αγωνίστηκε σθεναρά κατά των αιρέσεων του Αρείου, του Σαβελλίου και του Ευνομίου. Τόση ισχυρή ήταν η προσωπικότητά του, ώστε, όταν ο βασιλιάς Θεοδόσιος θέλησε να μπει στο ναό των Μεδιολάνων, ύστερα από τους φόνους που έγιναν στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης και για τους οποίους ήταν υπεύθυνος, ο Αμβρόσιος είχε το σθένος και την παρρησία να μην του επιτρέψει την είσοδο στο Ναό, παρά μόνο όταν δημόσια μετάνιωσε ειλικρινά και έμπρακτα.

Με το έργο του και την προσωπικότητά του, ο Άγιος Αμβρόσιος διδάσκει διαχρονικά ότι το επισκοπικό αξίωμα είναι διακόνημα προσφοράς και επιμέλειας των ανθρώπων, με σκοπό τη σωτηρία και την ένωσή τους με τον Ιησού Χριστό και τη διαφύλαξη της αληθινής Πίστεως. Ο επίσκοπος οφείλει με σοφία, αγάπη και διάκριση να δείχνει το δρόμο της εντιμότητας, αντιστρατεύομενος κάθε τι το κίβδηλο.

Κοιμήθηκε ειρηνικά το έτος 397 μ.Χ., σε ηλικία 57 χρονών.

Σήμερα γιορτάζουν οι ομώνυμες κοινότητες του Αγίου Αμβροσίου στη Λεμεσό και στην τουρκοκρατούμενη Κερύνεια στις βόρειες πλαγιές του Πενταδακτύλου, από όπου ο προσκυνητής αγναντεύει τη θάλασσα έως τα παράλια της Μικράς Ασίας. Να σημειωθεί ότι στην ίδια κοινότητα, τιμάται την 1η Σεπτεμβρίου και η μνήμη του Οσίου Αμβροσίου, ο οποίος υπήρξε σύγχρονος του Αγίου Δημητριανού Χύτρων Κυθρέας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials