Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Σίμωνος του Ζηλωτού | 10 Μαΐου

Share

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Σήμερα, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Σίμωνος του Ζηλωτού, των μαρτύρων Αλφειού, Φιλαδέλφου, Κυπρίνου, Ονησίμου, Εράσμου και άλλων δεκατεσσάρων μαρτύρων.

Ο Άγιος Απόστολος Σίμων ονομάσθηκε Κανανίτης, δηλ. Ζηλωτής. Καταγόταν από τη Γαλιλαία. Μετά την ανάληψη του Χριστού στους ουρανούς και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, ο Σίμων επιδόθηκε σε ένα ευρύ ιεραποστολικό έργο. Δίδαξε το μήνυμα της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού στην Περσία, όπου, αφού γκρέμισε το μύθο της πολυθεΐας, φανέρωσε σε πλήθος κόσμου το φως της Ευαγγελικής αλήθειας. Στη συνέχεια, μετέβη στην Αφρική, όπου κήρυξε από την Αίγυπτο έως τη Μαυριτανία. Ο τελευταίος τόπος της θαυμαστής ιεραποστολικής του δράσης ήταν η Βρετανία. Εκεί, αφού δίδαξε στο λαό τη χριστιανική πίστη, συνελήφθη από τους αλαζόνες ειδωλολάτρες, βασανίστηκε και υπέστη σταυρικό θάνατο.

Οι Μάρτυρες Αλφειός, Φιλάδελφος, Κυπρίνος, που ήσαν αδέλφια, καθώς και οι συν αυτοίς Μάρτυρες, έζησαν στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Καταγγέλθηκαν ότι ήσαν Χριστιανοί, με αποτέλεσμα να βασανιστούν σκληρά. Παρά ταύτα δεν απεμπόλησαν την αληθινή ομολογία πίστεως.

Στο τέλος ο Τέρτυλλος, έπαρχος της Σικελίας, τους επέβαλε  σε θανατική ποινή. Ο μεν Αλφειός αποκεφαλίστηκε, οι δε Φιλάδελφος και Κυπρίνος κάηκαν, αφού τους άπλωσαν πάνω σε πυρακτωμένη σχάρα.

Τα μαρτύρια των πιστών της Εκκλησίας, ιδίως αυτά κατά τους πρώτους αιώνες, ισχυροποίησαν την παρακαταθήκη της αληθινής παράδοσης της χριστιανικής πίστης στις επερχόμενες γενεές των πιστών.

Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ο πρώτος μάρτυρας, ο Μέγας Αρχιερέας Χριστός, βρίσκει ανθρώπους μιμητές σε κάθε εποχή, που με τη σταθερότητά τους και την πίστη τους στον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Θεάνθρωπο Λυτρωτή λαμβάνουν το ένδοξο στεφάνι του μαρτυρίου και της αιώνιας Βασιλείας Του.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Socials