Μνήμη του Αγίου Επικτήτου του θαυματουργού | 12 Οκτωβρίου

Share

Η Αγία μας εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των μαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου και των Οσίων Θεοσεβίου του Αρσινοΐτου και Επικτήτου.

Οι Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος μαρτύρησαν, επί Διοκλητιανού, γύρω στο 300 μ.Χ. Και οι τρεις ήταν στρατιώτες ευσεβέστατοι, με βαθιά συνείδηση της χριστιανικής πίστεως. Συνελήφθησαν από τον έπαρχο της Ταρσού, Μαξέντιο, και ομολόγησαν με θάρρος την πίστη τους στον Ιησού Χριστό. Ο τύραννος αν και διέταξε τον αποκεφαλισμό τους, εντούτοις οι απαντήσεις που έλαβε και το θάρρος και η πίστη που επέδειξαν τον συγκλόνισαν.

O Άγιος Επίκτητος ο θαυματουργός, τον οποίο επίσης εορτάζουμε σήμερα, εγκαταστάθηκε στην περιοχή Κάζα Πιφάνη (Αγίου Επιφανίου), της Κερύνειας, και εκεί ασκήτευσε σύμφωνα με το θείο λόγο του Κυρίου «εκείνος που θέλει να γίνει τέλειος, να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Χριστό και το ιερό Ευαγγέλιο». Στον ίδιο τόπο, όπου ανάλωσε τη ζωή του στην προσευχή και την πνευματική άσκηση, κοιμήθηκε οσιακά και ειρηνικά.

Πάνω από τη σπηλιά που έζησε, οικοδομήθηκε εκκλησία και γύρω από αυτήν το χωριό Άγιος Επίκτητος, σήμερα τουρκοκρατούμενο, στην Επαρχία της Κερύνειας. Εκκλησάκι επ’ ονόματι του Αγίου υπάρχει κοντά στην κοινότητα Μονή της επαρχίας Λεμεσού.

Η διατήρηση της μνήμης της ιστορίας και της νοσταλγίας της κατεχόμενης, από τα τουρκικά στρατεύματα, πατρίδας μας, είναι απαραίτητη στον αγώνα μας για ελευθερία και επιστροφή στην πατρική γη. Τότε, όλοι θα ζούμε ελεύθερα και ειρηνικά και ενωμένοι θα συνδημιουργούμε το μέλλον της πατρίδας μας. Ζητούμενο η ευημερία των κατοίκων της Κύπρου. Των νομίμων πολιτών αυτής και όλων των νομίμως φιλοξενουμένων σε αυτή.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials