Μνήμη του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου | 20 Ιανουαρίου

Share

Ο Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας και καθηγητής της ερήμου, όπως ονομάζεται, είναι ο τιμώμενος σήμερα από την Εκκλησία μας Άγιος. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Νεομάρτυρος Ζαχαρίου ο οποίος κατάγεται από την Άρτα.

Ο Μέγας Ευθύμιος γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς στη Μελιτινή της Αρμενίας το έτος 377 μ.Χ. Το όνομά του οφείλεται στο θαυμαστό τρόπο σύλληψής του από τη στείρα μητέρα του, η οποία σε όραμα, έλαβε την υπόσχεση ότι θα γεννήσει παιδί, που θα γίνει γι’ αυτήν πρόξενος ευθυμίας, δηλαδή χαράς.

Από παιδικής ηλικίας εισήλθε στην Εκκλησία, αφού, μετά το θάνατο του πατέρα του, την ανατροφή και τις σπουδές του ανέλαβε ο τοπικός επίσκοπος, ο οποίος βοήθησε στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του. Τον χειροτόνησε διάκονο και πρεσβύτερο, και ακολούθως τον όρισε ηγούμενο της μονής της Μελιτινής.

Ο πόθος του για άσκηση και ησυχία οδήγησε τον Μέγα Ευθύμιο στους Αγίους Τόπους, όπου σε λίγο χρονικό διάστημα έγινε γνωστός για το ήθος, την ασκητικότητα, πολύ περισσότερο για τις αρετές του και αναδείχθηκε σε ηγούμενο πολυάνθρωπης Λαύρας μοναχών. Ανάμεσα στους μαθητές του συγκαταλέγονται ονομαστοί ασκητές, όπως ο Άγιος Σάββας ο ηγιασμένος. Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δράση ανάμεσα στους ΄Αραβες και κοιμήθηκε οσιακά, σε βαθιά γεράματα το έτος 474 μ.Χ.

Σήμερα η Μονή του Αγίου Ευθυμίου στην Παλαιστίνη και ο τόπος όπου ξαπόστασαν οι τρεις Μάγοι από την Περσία, πηγαίνοντας για την Βηθλεέμ, περιμένουν τον κάθε ευλαβή  προσκυνητή να ξαποστάσει και εκείνος πνευματικά.

Την προσωπικότητα του Οσίου Ευθυμίου τη σκιαγραφεί ο ύμνος που ακολουθεί: «Όσιε Πάτερ, ουκ έδωκας ύπνον σοις οφθαλμοίς, ουδέ τοις βλεφάροις σου νυσταγμόν, έως ου την ψυχήν και το σώμα των παθών ηλευθέρωσας, και σεαυτόν ητοίμασας του Πνεύματος καταγώγιον, ελθών γαρ ο Χριστός συν τω Πατρί, μονήν παρά σοι εποιήσατο, και της ομοουσίου Τριάδος θεράπων γενόμενος, μεγαλοκήρυξ Ευθύμιε, πρέσβευε υπέρ πάντων ημών».

Αυτή είναι η ευχή αγαπητοί, οι Άγιοι να πρεσβεύουν υπέρ πάντων ημών στον Αναστημένο Ιησού Χριστό.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials