Μνήμη του Αγίου Φιλίππου του Αποστόλου | 14 Νοεμβρίου

Share

Σήμερα η Εκκλησία μας, μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρα, τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Φιλίππου, του Αγίου Γρηγορίου, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, του Οσίου Ευφημιανού του εν Λύση της Μεσαορίας ασκήσαντος και του νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, πολιούχου της πόλεως της Ρόδου.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς καταγόταν από την Επτάλοφο Πόλη, την Κωνσταντινούπολη. Γεννήθηκε το 1296 από γονείς ενάρετους. Ο πατέρας του ήταν συγκλητικός και κατόπιν έγινε μοναχός. Είχε πολλά έμφυτα χαρίσματα ο Γρηγόριος, αλλά ένεκα και της ευφυΐας που τον διέκρινε, πολύ γρήγορα πρόβαλαν στην προσωπικότητά του και τα επίκτητα χαρίσματα της γνώσης και της επιστημοσύνης.

Παρόλο που του ζητήθηκε να ανέβει τα σκαλοπάτια των βασιλικών ανακτόρων, εντούτοις ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ακολούθησε το μοναχικό και αγγελικό βίο της αναχώρησης, της ασκήσεως και της προσευχής. Μοίρασε, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και, εγκαταλείποντας τις ματαιότητες του κόσμου, ακολούθησε την πορεία της τελείωσης εν Χριστώ Ιησού.

Μετέβη στο Άγιο Όρος, όπου διδάχθηκε κάθε είδους αρετή και, πάνω από όλα, την απώλεια της υποκρισίας και την ένδυση της αυθεντικότητας του απλού φρονήματος.

Μόνασε στη Μεγίστη Λαύρα και από εκεί πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και κατόπιν επίσκοπος. Ως αρχιεπίσκοπος της συμπρωτεύουσας αναλώθηκε κυριολεκτικά στο να στηρίξει το ποίμνιο της Εκκλησίας, τόσο με την ενάρετη ζωή του, όσο και με τη θεολογική συγγραφική του δημιουργία. Χωρίς ποτέ να εργαλειοποιεί τη γνώση και εμπειρία προς ίδιον όφελος.

Αντιμετώπισε θεολογικά τους δυτικούς Βαρλαάμ και Ακίνδυνο, οι οποίοι ταύτιζαν την ουσία με τις ενέργειες του Θεού.

Τότε, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, εκφράζοντας και επεκτείνοντας τη θεολογία του Μεγάλου Βασιλείου, επισήμανε ότι ο άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει τον Θεό, όχι με τη διάνοια ή το συναίσθημα, αλλά με την εμπειρία του Αγίου Πνεύματος. Ο Χριστιανός μπορεί να έχει μετοχή στο φως και τη ζωή και τη δόξα της Αγίας Τριάδος, μέσω των ακτίστων Θείων Ενεργειών, διότι η θεϊκή ουσία παραμένει άπειρη και απρόσιτη για τον πεπερασμένο άνθρωπο.

Αγαπητοί, ας παρακαλέσουμε όλους τους τιμώμενους Αγίους σήμερα, τον Απ. Φίλιππο, τον Άγ. Γρηγόριο τον Παλαμά, τον νεομάρτυρα Κωνσταντίνο τον Υδραίο, καθώς και το δικό μας Άγιο, τον Όσιο Ευφημιανό, ο οποίος ασκήτεψε στην κωμόπολη Λύση του κάμπου της Μεσαορίας, να πρεσβεύουν υπέρ πάντων ημών και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials