Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Φωτιστού της Μεγάλης Αρμενίας | 30 Σεπτεμβρίου

Share

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Φωτιστού της Μεγάλης Αρμενίας.

Ο Ιερομάρτυρας Γρηγόριος ήταν γιός συγγενούς του βασιλιά της Αρμενίας και έζησε κατά τους χρόνους του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και στη συνέχεια την ασπάστηκε δεχόμενος το Άγιο Βάπτισμα στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Αφού χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, μετέβη στην Αρμενία, για να διαδώσει το ιερό Ευαγγέλιο.

Στην Αρμενία ο συγγενής του άρχοντας προσπάθησε να τον πείσει να θυσιάσει στα είδωλα και να επιστρέψει στην πατρώα θρησκεία. Η αρνητική στάση του Γρηγορίου εξόργισε τον ειδωλολάτρη ηγεμόνα, ο οποίος τον ύβρισε και τον οδήγησε στα βασανιστήρια. Παρά τα δεινά που υπέστη, παρέμεινε σταθερός στην πίστη στο Σωτήρα Χριστό και το ορθόδοξο φρόνημα.

Μετά από πολλά θαυμαστά γεγονότα, ο ειδωλολάτρης άρχοντας μετανόησε για τον προηγούμενο βίο του και ζήτησε τη χάρη του Θεού. Αφού κατηχήθηκε, βαπτίστηκε στο όνομα του αγίου Τριαδικού Θεού και μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων.

Η είσοδος του Αρμένιου άρχοντα στη Εκκλησία οδήγησε πολλούς ομοεθνείς του στο δρόμο της αληθινής πίστης. Η φλογερή πίστη των κληρικών, η σταθερότητα λόγων και έργων όσο είναι δυνατό περισσότερο στη ζωή τους και η θαρραλέα χριστιανική ομολογία συμβάλλουν από τη μια στην εξάπλωση και εδραίωση του ιερού Ευαγγελίου στον κόσμο και από την άλλη στην πραγματική κοινωνική ευημερία του λαού του Θεού.

Όλως ιδιαιτέρως σήμερα προσευχόμαστε για τους Χριστιανούς της Αρμενίας, τους Αρμενίους της πατρίδας μας και όπου γης.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

 

Related Posts

Socials