Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού | 2 Οκτωβρίου

Share

Σήμερα, 2 Οκτωβρίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Κυπριανού και της Παρθενομάρτυρος Ιουστίνης. Ακόμη, τιμούμε τον Άγιο Θεόφιλο, που υπερασπίστηκε με σθένος τις ιερές εικόνες την περίοδο της εικονομαχίας, και τον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο, που μαρτύρησε το 1794 μ.Χ. στο Καρατζασού της Μ. Ασίας, περήφανος για τη χριστιανική του πίστη.

Ο Άγιος Κυπριανός, από την Αντιόχεια της Συρίας, ευγενής, πλούσιος, φιλόσοφος και μάγος, μετεστράφη στο χριστιανισμό, όταν δοκίμασε να υποτάξει  την πίστη της Ιουστίνης και δεν τα κατάφερε.

Ενώ χρησιμοποίησε όλη τη δύναμη των μαγικών του γνώσεων, παραδέχθηκε και πίστεψε τελικά πως ο μόνος παντοδύναμος Θεός είναι ο Ιησούς Χριστός, για την αγάπη του οποίου δέχτηκε στη συνέχεια, με θάρρος, τα μεγαλύτερα βασανιστήρια μαζί με την παρθένο Ιουστίνη. Αποκεφαλίστηκαν και οι δύο το 250 μ.Χ. επί βασιλείας Δεκίου και αναδείχθηκαν τεκμήριο του χριστιανικού μαρτυρίου.

Πολλοί συνάνθρωποί μας, ενδεχομένως από παρορμητισμό και λανθασμένη πληροφόρηση, καταφεύγουν σε μαγείες, σε καταστροφικές λατρείες και σε ανορθόδοξες μεθόδους, για να επιτύχουν τις μάταιες επιθυμίες τους, αγνοώντας πως η ψυχή του ανθρώπου είναι το πολυτιμότερο θεϊκό δώρο, το οποίο διασφαλίζεται από τη σταθερή και αμετακίνητη πρόνοια του Θεού.

Με την έναρξη αυτές τις ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς η σκέψη μας συνοδεύει την ευαισθησία και τη μέριμνα όλων των εμπλεκομένων στο ιερό και σπουδαίο έργο της σπουδής, της παιδείας, της γνωσιολογικής και πολιτιστικής καλλιέργειας της νέας γενιάς της πατρίδας μας. Ο εμπλουτισμός των νέων μας με τα βιώματα της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι το εχέγγυο για την αποφυγή τυχόν δεισιδαιμονιών.

Προσευχόμαστε ως πνευματικοί ποιμένες του λογικού ποιμνίου, μαζί με όλους τούς νέους της πατρίδας μας. Με όλους τους διδάσκοντες και διδασκόμενος, τους γονείς και τους εκπροσώπους της πολιτείας, για απόκτηση περισσότερης σοφίας, αλήθειας, αγάπης και σεβασμού.  Αγάπη και σεβασμό και προς τους εγγύς και τους μακράν.

Επικαλούμαστε το φωτισμό της άνωθεν Σοφίας, τον Κύριο και Δάσκαλό μας Ιησού Χριστό, το μοναδικό και αυθεντικό πρότυπο για όλους.

Καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά!

Σήμερα πανηγυρίζει το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Κυπριανού στο Μένικο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Socials