Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλέως Επισκόπου Αμασείας | 26 Απριλίου

Share

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Σήμερα, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλέως επισκόπου Αμασείας, του οσίου Καλανδίωνος του κυπρίου, και του Οσίου Γεωργίου, του κτήτορος στα τέλη του 11ου αιώνα της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Πενταδάκτυλο, περιοχή Κουτσοβέντη. Ο Όσιος Γεώργιος αναδείχθηκε σε ηγούμενο της Μονής, η οποία απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και βρίσκεται πλησίον της κοινότητας Συγχαρί της επαρχίας Κυρηνείας. Να σημειωθεί ότι από τη Μονή του Αγίου Χρυσοστόμου ξεκίνησε τη μοναστική του πορεία ο Όσιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος.

Ο Άγιος Βασιλέας έζησε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ήταν Επίσκοπος Αμασείας του Πόντου. Διακρινόταν για τον ένθεο ζήλο του. Με το σπουδαίο ποιμαντικό του έργο αντιμετώπισε την ειδωλολατρία και τις ποικίλες αιρέσεις της εποχής του που ταλάνιζαν το ποίμνιό του.

Καταγγέλθηκε στο Λικίνιο από τους ζηλόφθονες ειδωλολάτρες για τη σφοδρότητα της πίστης του στον αληθινό Θεό.

Μετά από πολλά περιστατικά και δοκιμασίες η μανία των ειδωλολατρών έγινε σφοδρότερη κατά του Επισκόπου Βασιλέως. Οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στη Νικομήδεια και μετά από πολλές δυσκολίες και βασανιστήρια, κλήθηκε να διαλέξει ή τον αποκεφαλισμό ή την προδοσία της πίστης του στον αναστημένο Ιησού Χριστό.

Με προθυμία έκλινε την τιμία κεφαλή του στο δήμιο, ο οποίος την απέκοψε. Ο Ιερομάρτυρας, παραμένοντας ανυποχώρητος, σφράγισε την πορεία της ζωής του ως Ποιμενάρχης και έτοιμος για θυσίες μέχρι και το μαρτύριο του αίματος με αφοσίωση στον Αναστημένο Χριστό λαμβάνοντας το στεφάνι του μαρτυρίου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials