Μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, επισκόπου Αντιοχείας | 20 Δεκεμβρίου

Share

Τη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, επισκόπου Αντιοχείας και του Αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης τιμούμε σήμερα, 20 Δεκεμβρίου.

Το όνομα του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου είναι δηλωτικό της μεγάλης πίστης του, αφού έφερε το Χριστό στην καρδιά και την ψυχή του. Σύμφωνα με την παράδοση και με δεδομένο το γεγονός ότι ο Άγιος έζησε κατά τον 1ο αιώνα, το προσωνύμιο Θεοφόρος του δόθηκε από την Εκκλησία, γιατί αυτός ήταν το μικρό παιδί που σήκωσε στην αγκαλιά του ο Ιησούς, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να γίνουμε αγαθοί όπως τα μικρά παιδιά.

Ο Άγιος Ιγνάτιος ανήκει στην ομάδα των λεγόμενων Αποστολικών Πατέρων, αφού υπήρξε αυτήκοος μαθητής των Αποστόλων. Γύρω στο 70 μ.Χ. έγινε επίσκοπος Αντιοχείας και διακρίθηκε ως φλογερός ποιμένας και συγγραφέας.

Κατά το διωγμό του Τραϊανού συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Ρώμη. Στις προσπάθειες των Χριστιανών για απαλλαγή του, αντιστάθηκε λέγοντας ότι θα ωφελήσει περισσότερο με το θάνατο παρά με τη ζωή του. Τελικά, μετά από πολλές ταλαιπωρίες, ρίχτηκε στα θηρία και πέθανε μαρτυρικά στις 20 Δεκεμβρίου του 107 μ.Χ.

Ο Άγιος Ιγνάτιος με τη ζωή, το έργο και το μαρτύριό του άφησε στην Εκκλησία σπουδαία κληρονομιά, διδάσκοντας την αξία της σχέσεως του επισκόπου με τους πιστούς και τη σημασία του όρου «χριστιανός».

Παραμένει μαρτυρία θαρραλέου και τολμηρού επισκόπου, που θυσιάζεται για το ποίμνιο και την πίστη του.

Μετέδωσε την Παράδοση και την Παρακαταθήκη της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, την οποία ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως. Για όλα αυτά, η προσφορά του είναι σπουδαία και σημαντική για την Εκκλησία και τους πιστούς.

Δίκαια η Εκκλησία της Αντιόχειας, και κατεξοχήν η σημερινή γεωγραφική περιοχή της Συρίας και του Λιβάνου είναι υπερήφανη για τον Άγιο Ιγνάτιο το Θεοφόρο, ο οποίος άφησε παράδειγμα σταθερής πορείας σε κάθε επίσκοπο που είναι αφοσιωμένος στο έργο του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού, σε κάθε εποχή, είτε είναι ειρηνική είτε με βάσανα και διωγμούς.

Ναός του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου υπάρχει στη Λεμεσό, για τους αραβόφωνους Ορθοδόξους Χριστιανούς.

Αγαπητοί, η Εκκλησία μάς καλεί να προετοιμαζόμαστε με νηστεία, προσευχή, σύνεση και περισυλλογή, για να φθάσουμε με αγάπη και αλληλοκατανόηση στη χαρμόσυνη εορτή των Χριστουγέννων.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials