Μνήμη του Αγίου Κυριακού του αναχωρητού | 29 Σεπτεμβρίου

Share

Ο Άγιος Κυριακός ο αναχωρητής, τον οποίο εορτάζει σήμερα η Εκκλησία, καταγόταν από την πολύβουη Κόρινθο και έζησε στην εποχή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδοσίου του Μικρού.

Ο πατέρας του ήταν ιερέας. Σε ηλικία 18 ετών επισκέφθηκε ως προσκυνητής τα Ιεροσόλυμα. Εκεί άκουσε να μιλούν με θαυμασμό για το σπουδαίο ασκητή Άγιο Ευθύμιο και ζήτησε να τον συναντήσει.

Αφού είχε την ευλογία να τον επισκεφθεί και να συνομιλήσει μαζί του, με προτροπή του Ευθύμιου γνώρισε έναν ακόμη περίφημο μοναχό, το Γεράσιμο, ο οποίος ασκήτευε κοντά στην έρημο του Ιορδάνη. Εκεί, με προσευχή, ταπείνωση και μετάνοια, και ασφαλώς με την υπακοή και την αποκοπή του προσωπικού θελήματος, έφθασε σε ύψη μεγάλης ενάρετης ζωής και αγιότητας.

Σε ηλικία 40 ετών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Στην προχωρημένη ηλικία των 77 ετών αναχώρησε και πάλι στην έρημο για εντονότερους πνευματικούς αγώνες. Ενίσχυσε στο ορθόδοξο φρόνημα πολλούς πιστούς, διασφαλίζοντάς τους από κακοδοξίες κι αιρέσεις. Ο Όσιος Κυριακός κοιμήθηκε σε ηλικία 109 ετών.

Η πνευματική άσκηση, όπως τη γνωρίζουμε μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, δεν βλάπτει την ανθρώπινη υγεία. Αντίθετα, η εγκράτεια και η ολιγάρκεια στηρίζουν και ενδυναμώνουν τις σωματικές δυνάμεις του ανθρώπου. Και τούτο διότι όσοι στηρίζονται στα υλικά αγαθά, πολλές φορές καταντούν πτωχοί όχι μόνο πνευματικά, αλλά και υλικά, ενώ όσοι στηρίζουν τις δυνάμεις τους και θέτουν αρχηγό της ζωής τους τον αναστημένο Ιησού Χριστό, δεν τους λείπει τίποτα το αναγκαίο στη ζωή τους. Αισθάνονται πληρότητα ζωής, πληρότητα από την αγάπη του Χριστού.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials