Μνήμη του Αγίου Λέοντος, Επισκόπου Κατάνης | 20 Φεβρουαρίου

Share

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων Λέοντος Επισκόπου Κατάνης, Αγάθωνος Πάπα Ρώμης και των Κυπρίων Μαρτύρων Διδύμου, Νεμεσίου και Ποταμίου.

Ο Άγιος Λέων γεννήθηκε στη Ραβέννα από οικογένεια ευγενών και διακρινόταν από την παιδική του ηλικία για τη θερμή πίστη, τον ιεραποστολικό ζήλο και τον ενάρετο βίο του. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην πατρίδα του και κατά λαϊκή απαίτηση ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Κατάνης στη Σικελία.

Διακρίθηκε για τους σθεναρούς αγώνες του κατά των αιρετικών και δικαιολογημένα έχει γραφεί ότι η ψυχική του γενναιότητα ήταν ανάλογη του ονόματός του.

Με τη χάρη του Θεού κατόρθωσε να καθαρίσει την επισκοπική του περιφέρεια από υπολείμματα της ειδωλολατρίας και να ξεριζώσει φαινόμενα και συνήθειες που είχαν σχέση με τη μαγεία. Επιβραβεύοντας ο Θεός τους αγώνες του, τον προίκισε με χαρίσματα ιαμάτων, ώστε πλήθη ασθενών να θεραπεύονται από ποικίλες ασθένειες και να ωφελούνται σωματικά και ψυχικά.

Μετά την ειρηνική κοίμηση του Αγίου Λέοντος, το ιερό και χαριτόβρυτό του λείψανο μεταφέρθηκε στο ναό της Αγίας Λουκίας, που ο ίδιος είχε ανεγείρει, και εξακολουθεί, προς δόξα Θεού, να αναβλύζει ευωδιαστό μύρο, για την παρηγορία των ανθρώπων.

 Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials