Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά | 11 Νοεμβρίου

Share

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του  Μεγαλομάρτυρος Μηνά. Τιμούμε επίσης τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Βικεντίου διακόνου, Βίκτωρος και Στεφανίδος και του Οσίου Θεοδώρου του Στουδίτου.

Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Έφηβος ακόμη έγινε χριστιανός και επέλεξε να σταδιοδρομήσει στο ιππικό του Ρωμαϊκού στρατού, στο οποίο διακρίθηκε για τη φρόνησή του αλλά και για το ανδρείο του σθένος. Όταν ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός διέταξαν διωγμό εναντίον των χριστιανών,  ο Άγιος Μηνάς απεκδύθηκε τα στρατιωτικά του καθήκοντα και έγινε ασκητής ενδυόμενος το μοναχικό σχήμα.

Σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, μετά από θεία αποκάλυψη ότι είχε φτάσει η ώρα του μαρτυρίου, κατέβηκε στην πόλη, σε μέρα ειδωλολατρικού πανηγυριού και με παρρησία ομολόγησε τον Χριστό ως αληθινό Θεό. Τότε οδηγήθηκε στη φυλακή, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και αποκεφαλίστηκε. Ο Άγιος Βίκτωρας και ο Άγιος Βικέντιος  μαρτύρησαν την ίδια ημέρα με τον Άγιο Μηνά, αφού έλαβαν θάρρος και δύναμη από τον ίδιο.

Ως γνωστόν ο Άγιος Μηνάς τιμάται ιδιαίτερα στην Κρήτη, ιδίως μετά το θαύμα που επιτέλεσε στο Ηράκλειο, το Πάσχα του 1826, σώζοντας τους χριστιανούς που κινδύνεψαν από τους Οθωμανούς κατακτητές. Έτσι, οικοδομήθηκε περικαλλής καθεδρικός ναός στο κέντρο του Ηρακλείου, πλησίον του αρχαιότερου Ναού επ’ ονόματι του Αγίου Μηνά.

Η επίκληση των προσευχών του Μεγαλομάρτυρα Μηνά προς τον Τριαδικό Θεό, προσφέρει ωφέλεια και αισιοδοξία στους ανθρώπους κάθε εποχής που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δύναμη και τη χάρη του Θεού, έστω κι αν αδικούνται από τους ανθρώπους. Κι εμείς σήμερα μαζί με τον υμνογράφο επαναλαμβάνουμε Άγιε Μηνά «Και νυν εν ουρανοίς μετ’ Αγγέλων χορεύων, την ακατάλυτον χορείαν, αιτείται τη οικουμένη ειρήνην και το μέγα έλεος».

Ένας σύγχρονος Ιερομόναχος, ο αόμματος Στέφανος (ο οποίος κοιμήθηκε στις 16 Αυγούστου το 2006 στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στην Αττική), έλεγε στα πνευματικά του παιδιά: «όταν ο άνθρωπος με ταπείνωση υπομένει την ώρα που αδικείται και παραμένει προσηλωμένος στο θέλημα του Θεού, οι καρποί είναι γλυκείς. Όταν επιμένει εγωιστικά, έστω κι αν έχει ανθρωπίνως δίκαιο, τότε οι καρποί είναι πικροί».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials