Μνήμη του Αγίου Μύρωνος, επισκόπου Κρήτης | 8 Αυγούστου

Share

Σήμερα, 8 Αυγούστου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μύρωνος επισκόπου Κνωσσού, του θαυματουργού (†350), ο οποίος γεννήθηκε επί Δεκίου στο χωριό Ραύκω ή Ραυκεία, νοτιοδυτικά της Κνωσού, στην Κρήτη.

Ο Άγιος Μύρων καταγόταν από ευγενή οικογένεια και είχε γονείς θεοφιλείς, οι οποίοι του καλλιέργησαν την ταπείνωση και την αγάπη προς τον άνθρωπο. Έτσι εξηγείται η καλή ανατροφή του.

Ο Άγιος ήταν γεωργός στο επάγγελμα και πρόσφερε ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς του στους φτωχούς. Ο Συναξαριστής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όσο ο Άγιος ελεούσε τους φτωχούς, τόσο οι καρποί των αγρών του αυξάνονταν. Ο Άγιος Μύρων ήταν έγγαμος. Μέσα από τη γαμήλια βιοτή καλλιεργούσε τον εαυτό του στην απόκτηση των αρετών της ευσέβειας, της ευσπλαχνίας και της υπομονής.

Μετά τον πρόωρο θάνατο της συζύγου του, ο Όσιος εντάχθηκε στον ιερό κλήρο και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος κατά την περίοδο των Διωγμών.

Ακολούθως, αναδείχθηκε σε επίσκοπο Κνωσού από τον επίσκοπο Πινύτου στη Ραυκεία.

Παρά το υψηλό του υπούργημα ο Άγιος Μύρων παραμένει φιλάνθρωπος και ταπεινόφρων. Έτσι, ο Άγιος “διανύσας θεοφιλώς και οσίως” το υπόλοιπο της ζωής του, πέθανε σε βαθιά γεράματα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials