Μνήμη του Αγίου Σάββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας | 14 Ιανουαρίου

Share

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την απόδοση της εορτής των Θεοφανείων, δηλ. την ολοκλήρωση της εορτής. Με τη βάπτιση του Σωτήρος Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, ολόκληρη η φύση αγιάζεται και ο άνθρωπος φωτίζεται από το φως το αληθινό, που είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Με τη χάρη της Παναγίας Τριάδος, το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους διά του Θεανθρώπου σφραγίζει και φωτίζει τα πάντα.

Ακόμη, τιμούμε τη μνήμη των αγίων τριάντα οκτώ πατέρων των εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντων, του Οσίου Θεοδούλου, του Οσίου Στεφάνου και της Οσίας Αγνής, καθώς και του Οσίου Σάββα, πρώτου αρχιεπισκόπου Σερβίας και κτήτορα της Μονής Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος.

Ο Όσιος Σάββας έζησε στα τέλη του 12ου αιώνα με αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ. Ήταν δευτερότοκος γιος του ηγεμόνα της Σερβίας Στεφάνου Α’ Νεεμάν και της πριγκίπισσας Άννας. Από μικρό παιδί επεδίωκε το ήθος και την αρετή και έδειχνε μεγάλη αγάπη στη χριστιανική ζωή. Με τις προϋποθέσεις  αυτές,  σε ηλικία 17 ετών πήγε στο Άγιο Όρος, όπου, με τη συγκατάθεση του βασιλιά πατέρα του, έγινε μοναχός στην πολιτεία του Άθω και μετονομάστηκε σε Σάββα, λαμβάνοντας το όνομα του Μεγάλου ασκητή της ερήμου.

Αργότερα, έφτασε στο Άγιον Όρος και ο βασιλιάς πατέρας του. Το βασιλικό παράδειγμα ακολούθησαν και άλλοι Σέρβοι ιδιώτες. Έτσι, περί το 1195 μ.Χ., κτίστηκε η Σέρβικη Μονή Χιλανδαρίου, με πρωτοβουλία του Οσίου Σάββα.

Ο Όσιος υπήρξε ελεήμονας, αφιλοχρήματος και ανακούφιζε τους φτωχούς. Αργότερα, αναχώρησε από το Άγιο Όρος και πήγε για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, από όπου, οπλισμένος πνευματικά, επέστρεψε στη Σερβία, για να στηρίξει την πίστη των ομοεθνών του Ορθοδόξων Χριστιανών. Τότε, αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος των Σέρβων. Αφού εργάσθηκε κατά Θεόν, κοιμήθηκε ειρηνικά στο Τύρνοβο το έτος 1236. Το ιερό λείψανό του βρέθηκε άφθορο, αλλά κάηκε το έτος 1594 από τον Σινάν πασά στο Βελιγράδι.

Οι Σέρβοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χρειάστηκαν 40 χρόνια για να οικοδομήσουν τον περικαλλή ναό του Αγίου Σάββα στο κέντρο του Βελιγραδίου. Το όλο συγκρότημα του ναού περιλαμβάνει υπόγειους ναούς, μεγάλες αίθουσες, τάφους των πατριαρχών, στο χώρο κάτω από το ιερό βήμα τους μεγαλοπρεπούς ναού. Το ύψος του Ναού είναι 77 μέτρα. Πρόκειται για ένα από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων, που παραμένει σημείο αναφοράς για τους ευλαβείς Σέρβους Χριστιανούς αδελφούς μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials