Μνήμη του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων | 11 Μαρτίου

Share

Παρασκευή Α’ των Νηστειών, η Α’ Στάσις των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, 10 Μαρτίου η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη τη μνήμη του Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχου  Ιεροσολύμων και του οσίου Γεωργίου του Σιναΐτου.

O Άγιος Σωφρόνιος, γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας γύρω στο 575 μ.Χ. από ευσεβείς και ταπεινούς γονείς, οι οποίοι του ενέπνευσαν έντονα το χριστιανικό φρόνημα. Έλαβε μεγάλη φιλοσοφική και θεολογική μόρφωση. Πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου εκάρη μοναχός στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου και επιδόθηκε σε βαθύτερες θεολογικές και εκκλησιολογικές μελέτες.

Ήταν πολέμιος της αίρεσης του Μονοθελητισμού, την οποία καταπολέμησε συγγράφοντας πολλά αντιαιρετικά έργα. Για τη μεγάλη του προσφορά, το 634 μ.Χ. ο Σωφρόνιος εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων, σε διαδοχή του μεγάλου Πατριάρχου Μοδέστου.

Από τη θέση του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, εντείνει τον αγώνα του κατά των δυσσεβών Μονοθελητιστών. Παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο περί το 638 μ.Χ.

Έγραψε περίφημα θεολογικά κείμενα και λόγους. Μεταξύ αυτών, Εγκώμιο εις τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα Πατριάρχη Αλεξανδρείας και την Οσία Μαρία την Αιγυπτία.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials