Μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου, Επισκόπου Λήδρας | 13 Ιουνίου

Share

Σήμερα, 13 Ιουνίου, εορτάζουμε επίσης τη μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου, επισκόπου Λήδρας, και της Μάρτυρος Ακυλίνης.

Ο Άγιος Τριφύλλιος ήταν επίσκοπος της Λευκωσίας τον 4ο αιώνα μ.Χ. Μετά από τη μόρφωση που πήρε στα δύο πνευματικά τότε κέντρα του νησιού, τη Σαλαμίνα και τους Σόλους, πήγε στη Βηρυτό, όπου συμπλήρωσε τις σπουδές του στη νομική και τη ρητορική.

Κοντά στο θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα, ο Τριφύλλιος μυήθηκε στην Παράδοση της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, με σύνεση και μέτρο. Με τη μελέτη, την προσεκτική ακρόαση, και το φλογερό ζήλο του, κατόρθωσε σε λίγο διάστημα, να γνωρίσει βιωματικά τη χριστιανική πίστη. Χειροτονήθηκε διάκονος και συνόδευσε τον Άγιο Σπυρίδωνα στις εργασίες της Α΄ Οικ. Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325μ.Χ.

Ποθώντας την εν Χριστώ τελείωση και τον αγιασμό εν Αγίω Πνεύματι, πέρασε όλη τη ζωή του προσευχόμενος και διδάσκοντας το θέλημα του Θεού, αξιοποιώντας όλα τα αγιαστικά μέσα της νηπτικής ζωής της Εκκλησίας. Σε όλα υπήρξε παράδειγμα ενάρετου επισκόπου, για το ποίμνιό του.

Πέθανε σε ηλικία 80 χρονών, και ετάφη στην Ιερά Μονή της Οδηγήτριας, στη Λευκωσία. Κατέλιπε στους επιγόνους του πνευματική παρακαταθήκη, με την οποία ζούμε και τρεφόμαστε μέσα στην πορεία της Εκκλησίας και από αυτή αντλούμε θάρρος στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που μας επιφυλάσσει η ζωή.

Μικρό εκκλησάκι επ’ ονόματι του Αγίου Τριφυλλίου, επισκόπου Λήδρας οικοδομήθηκε προ μερικών ετών στον περίβολο του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου στη Λευκωσία.

Η εορτή τιμάται όλως ιδιαιτέρως στη Λευκωσία, από εφέτος, στο Νέο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στις αυλές της Αρχιεπισκοπής. Η τιμία κάρα του Αγίου Τριφυλλίου φυλάσσεται στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου.

Ας αναφωνήσουμε μαζί με τον υμνογράφο, απευθυνόμενοι στον θεραπευτή του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, Άγιου Ιεράρχη της επισκοπής Ληδρών: «Πάτερ όσιε (Τριφύλλιε), Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος και την ελευθερία της αγιοτόκου και μαρτυρικής νήσου μας».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

 

Related Posts

Socials