Μνήμη του Αγίου Βασιλείου επισκόπου Παρίου, του ομολογητού | 12 Απριλίου

Share

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου επισκόπου Παρίου, του ομολογητού, του Ιερομάρτυρος Αρτέμονος πρεσβυτέρου, των Οσιομαρτύρων Δαβίδ, Ιωάννου και Μηνά. Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου. Των Οσίων Γεωργίου και Σεργίου, πατριαρχών Κων/πόλεως. Επίσης, σήμερα εορτάζεται η κοίμηση του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου.

Ο Όσιος Βασίλειος ήταν ένας εκ των επιφανέστερων υποστηρικτών της ορθής θεολογικά προσκύνησης των Αγίων Εικόνων. Σε τούτο βοήθησε η θεολογική και φιλοσοφική του κατάρτιση, αλλά και η υποδειγματική ενάρετη ζωή του, η οποία και τον ανέδειξε επίσκοπο της πόλης Παρίου στις ακτές της Προποντίδας.

Η όλη του όμως στάση έγινε αιτία να διωχθεί και να υποστεί πολλές ταλαιπωρίες. Όπου όμως και αν εξορίστηκε ο Βασίλειος, υπεράσπισε με θέρμη τη Χριστιανική πίστη. Αξιώθηκε να δει το θρίαμβο της Ορθοδοξίας, με την καθιέρωση του όρου Πίστεως της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία ξεκαθάρισε ότι η προσκύνηση διαβαίνει στο πρωτότυπο του εικονιζόμενου προσώπου ή ιερό γεγονός και δεν περιορίζεται στην ύλη που είναι κατασκευασμένο το ιερό κειμήλιο. Αυτό τον όρο Πίστεως αναγνώρισης των ιερών εικόνων αναγνώσαμε στην Εκκλησία την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Έπειτα, ο Όσιος Βασίλειος επέστρεψε στην επισκοπή του, όπου τον υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές και εκεί παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials