Μνήμη του Οσιομάρτυρος Αναστασίου του Πέρσου | 22 Ιανουαρίου

Share

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσιομάρτυρα Αναστασίου του Πέρσου.

Ο Άγιος Αναστάσιος, που τιμούμε επίσης σήμερα, ήταν Πέρσης στην καταγωγή και έζησε τον 7ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια του βασιλιά των Περσών Χοσρόη Β’ (590-628 μ.Χ.) και του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ηρακλείου.

Όταν το 614 μ.Χ. οι Πέρσες κυρίευσαν τα Ιεροσόλυμα, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Λόγω των πολλών θαυμάτων που έγιναν στην Περσία από την παρουσία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, πολλοί Πέρσες ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Μεταξύ αυτών και ο Μαγουνδάτ, όπως αρχικά ονομαζόταν ο Αναστάσιος. Γι’ αυτό πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου βαπτίσθηκε και έκάρη μοναχός στη Μονή του Αββά Ιουστίνου (κατ’ άλλους στη Μονή του Αγίου Σάββα) και μετονομάσθηκε Αναστάσιος.

Επισκέφθηκε στη συνέχεια την Καισάρεια, όπου ο διοικητής Μαρζαβανά πληροφορήθηκε ότι είναι χριστιανός και, επειδή απέτυχε να τον μεταπείσει, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Το μαρτύριό του Αγίου Αναστασίου έγινε το 628 μ.Χ. με άλλους 70 Χριστιανούς Μάρτυρες.

Τέτοια παραδείγματα ανθρώπων, όπως των σημερινών τιμωμένων Αγίων, που γνωρίζουν το ιερό Ευαγγέλιο και βιώνουν την αληθινή πίστη και φθάνουν μέχρι το μαρτύριο, η Εκκλησία μας γεννά σε κάθε εποχή. Τούτο μαρτυρεί τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος και των χαρισμάτων με τα οποία εμπλουτίζονται οι άνθρωποι, για να αντιμετωπίζουν τις ποικίλες δοκιμασίες και δυσκολίες.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials