Μνήμη του οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη Κρίσει | 17 Οκτωβρίου

Share

Σήμερα, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε το έτος 787 στη Νίκαια, και είχε διατυπώσει την ορθόδοξη διδασκαλία για την τιμητική προσκύνηση των ιερών εικόνων και καταδικάσει την αίρεση των εικονομάχων. Το ίδιο ιστορικό γεγονός εορτάζεται από την Εκκλησία μας και την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

 

Επίσης, σήμερα τελείται από την Εκκλησία η ανάμνηση της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Λαζάρου του τετραημέρου,  δηλαδή η μεταφορά του από την επισκοπή Κιτίου στην Πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Λέοντος του Σοφού.

Την ίδια μέρα τιμάται η μνήμη του προφήτη Ωσηέ, των Αγίων Αναργύρων Λεοντίου, Ανθίμου, Ευτροπίου, Κοσμά και Δαμιανού, που ήσαν αδελφοί κατά σάρκα, και κατάγονταν από την Αραβία, και τέλος του Οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη Κρίσει, ο οποίος καταγόταν από την Κρήτη και έζησε κατά τον 8ο αιώνα.

Ο Όσιος Ανδρέας διδάχθηκε την ευσέβεια από τους ενάρετους γονείς του και από νεανικής ηλικίας αφιερώθηκε στο έργο της διδαχής του Ιερού Ευαγγελίου. Κατά τους χρόνους της εικονομαχίας, υπέρ της οποίας πρωτοστατούσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Κοπρώνυμος, ο Άγιος εμφανίστηκε με παρρησία στο παλάτι και με θεόπνευστο θάρρος έλεγξε το βασιλιά για την ασέβειά του. Αυτό προκάλεσε τη μήνι του τελευταίου, ο οποίος και διέταξε να υποβληθεί ο Άγιος σε φρικτά βασανιστήρια μέχρι θανάτου. Το σώμα του, μετά από σχετική διαταγή, το έριξαν έξω από την πόλη, όπου τοποθετούνταν τα σώματα των κακούργων που καταδικάζονταν σε θάνατο. Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός όμως δόξασε το μάρτυρα με τον τρόπο που Εκείνος γνωρίζει να τιμά όσους Τον αγαπούν αληθινά και με διάκριση τον ομολογούν με τη σιωπή, το λόγο και το μαρτύριό τους. Έτσι, ευσεβείς Χριστιανοί κήδευσαν το σκήνωμα του Αγίου σε ιερό τόπο, ο οποίος ονομαζόταν «Κρίσις». Από τον τόπο αυτό έλαβε ο οσιομάρτυρας Ανδρέας το προσωνύμιο «εν Κρίσει».

Αγαπητοί, ας δοξάσουμε τον Θεό για όλες τις ευεργεσίες Του προς εμάς με τις πρεσβείες των σήμερα τιμωμένων Αγίων. Ας υποκλιθούμε ευλαβικά στον τάφο του φίλου του Χριστού Αγίου Λαζάρου, επισκόπου Κιτίου, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το Ιερό Βήμα του ομώνυμου αυτοκρατορικού Ναού του στη Λάρνακα, ο οποίος αναδείχθηκε σε Πανορθόδοξο Προσκύνημα, και να τον παρακαλέσουμε για την πατρίδα μας και τους νέους, για να διατηρούν υγιείς αντιστάσεις παρά τις δυσκολίες και τις τυχόν καθημερινές απογοητεύσεις της ζωής.

Επίσης, οι Οικουμενικές Σύνοδοι και οι Θεοφόροι Πατέρες της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου που τιμούμε ιδιαιτέρως σήμερα μάς δείχνουν τον Ορθόδοξο δρόμο της ιεροπρεπούς προσκύνησης των Αγίων Εικόνων και των Αγίων Λειψάνων εντός της Εκκλησίας μας, προς ενίσχυση και παρηγορία στον καθημερινό μας αγώνα με ταπείνωση και διάκριση και γνώση των εκκλησιαστικών πραγμάτων.

Προσκυνούμε και λατρεύουμε πραγματικά και ουσιαστικά μόνο τον Τριαδικό Θεό. Προσκυνούμε την εικόνα του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, του Υιού και Λόγου του Θεού. Απονέμουμε την κατά σχέση προσκύνηση στους Αγίους τους οποίους ο Θεός φανερώνει σε εμάς για τη παρηγορία και σωτηρία μας, ένεκα του ότι απέκτησαν παρρησία στη Βασιλεία του Θεού.

Ευχή μας το συντομότερο να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τον «αόρατο πόλεμο» της παρατεταμένης πανδημίας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials