Μνήμη του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου του Κυπρίου | 8 Ιανουαρίου

Share

Σήμερα, η αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά τη μνήμη της οσίας Δομνίκης και του Κυπρίου οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Γεωργίου του Χοζεβίτου.

Η Οσία Δομνίκη γεννήθηκε στην Καρθαγένη της Αφρικής το 384 μ.Χ. και σε νεαρή ηλικία πήγε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε μοναχή. Διακρίθηκε για την πίστη στο Χριστό και το ζήλο της για τη ζωή της Εκκλησίας , καθώς επίσης για τη φιλανθρωπία και την αγνότητά της. Η ηθική καθαρότητα και η ταπεινοφροσύνη της, συνδυασμένη με τα θαύματα, που η χάρις του Αγίου Πνεύματος την αξίωσε να επιτελεί, την κατέταξαν στο χορό των Αγίων.

Ο Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε στα Λεύκαρα  από ευσεβείς γονείς. Αργότερα, όταν οι γονείς του πέθαναν, ο Γεώργιος πήγε στην Παλαιστίνη για να συναντήσει στη Λαύρα του Καλαμώνος τον αδελφό του Ηρακλείδη, ο οποίος μόναζε εκεί.

Οδηγήθηκε στην περίφημη  Μονή του Χοζεβά, όπου αποδύθηκε σε σκληρούς πνευματικούς αγώνες, ώστε να γίνει υπόδειγμα στους ασκούμενους αδελφούς και πατέρες. Με τα θαύματά του και με τα θεόπνευστά του  λόγια, η χάρις του Θεού παρηγόρησε και έσωσε πολλούς.

Όπου επισκιάζει η χάρη και ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος, οι άνθρωποι γίνονται πνευματοφόροι και θεοφόροι. Η ζωή και τα έργα των ανθρώπων  αποπνέουν λεπτή αύρα από το φωτοδότη Κύριό μας Ιησού Χριστό, αφού οι ίδιοι συνειδητοπούν τη δική τους ελλειμματικότητα και την πληρότητα του Θεού.

Αυτά τα στοιχεία δίνουν χάρη και δύναμη στους Αγίους της Εκκλησίας ως μιμητές του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Επίσης, αυτά βιώνουν τα μέλη της Εκκλησίας που έχουν ταπεινό φρόνημα, οι βαπτισμένοι και μυρωμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδας, δηλαδή οι άγιοι της Εκκλησίας με την ευρύτερη έννοια της Αγιότητας.

Τα ίδια πνευματικά όπλα ενισχύουν και παρηγορούν το σύγχρονο άνθρωπο καλής θελήσεως στον αγώνα και την αντίσταση που διεξάγει, για να ξεπερνά τις οδύνες και τις ταλαιπωρίες της ζωής και να ζει τον αγιασμό, το φωτισμό και την ευλογία του Τριαδικού Θεού, ο οποίος φανερώθηκε στον Ιορδάνη ποταμό με τον πλέον θαυμαστό τρόπο από φιλανθρωπία την ώρα της Βαπτίσεως του Σωτήρος Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials