Μνήμη του οσίου Ιωάννη του Ρώσου | 27 Μαΐου

Share

Σήμερα, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου και του Ιερομάρτυρος  Ελλαδίου. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα στην Ουκρανία. Γαλουχημένος από τους γονείς του με τα νάματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αγωνίστηκε να υπερασπιστεί την πατρίδα του κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου. Αιχμαλωτίστηκε, οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και από κει στο Προκόπι της Μικράς Ασίας, όπου δέχθηκε σκληρά βασανιστήρια με σκοπό να αρνηθεί την πίστη του στον Ιησού Χριστό. Ο Ιωάννης τα άντεξε όλα με αξιοθαύμαστη γενναιότητα και πίστη στην αιώνια ζωή.

Στους ξυλοδαρμούς των Τούρκων, απαντά με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Ποιος μπορεί να με χωρίσει από την αγάπη του Χριστού μου; Θλίψις ή στενοχωρία ή διωγμός ή γυμνότης ή αιχμαλωσία;»

Στις 27 Μαΐου του 1730, αφού προηγουμένως μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, όπως συνήθιζε, εκεί που τον είχαν περιορισμένο, κρυφά από τους Τούρκους, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Το 1733, μετά από θεοσημεία του Οσίου Ιωάννου στον Ιερέα που πήγαινε και τον κοινωνούσε κάθε Σάββατο, άνοιξαν τον τάφο του και βρήκαν το ιερό λείψανο του άφθορο να ευωδιάζει.

Αργότερα, σε μια διαμάχη μεταξύ του Σουλτάνου και του Ιμπραήμ της Αιγύπτου, ο απεσταλμένος του πασά, Οσμάν θέλησε να κάψει το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, για να εκδικηθεί με τον τρόπο αυτό τους Χριστιανούς. Όμως, έντρομοι οι απεσταλμένοι τράπηκαν σε φυγή, αφού διαπίστωσαν ότι το ιερό λείψανο παρέμεινε άφθορο, ευλύγιστο και ευωδίαζε.

Οι Χριστιανοί της Μ. Ασίας, το 1922, με ευλάβεια μετέφεραν το ιερό σκήνωμα του Οσίου Ιωάννου στην περιοχή Νέο Προκόπιο της νήσου Εύβοιας, όπου εκεί βρίσκεται θησαυρισμένο σε περικαλλή ναό και αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς, από όλα τα μέρη της οικουμένης.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials