Μνήμη του Οσίου Νείλου του νέου, του Μυροβλύτου | 7 Μαΐου

Share

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Ακακίου, Κοδράτου και Μαξίμου, καθώς και του Οσίου Νείλου του νέου, του Μυροβλύτου.

Ο Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης, καταγόταν από τον Άγιο Πέτρο Κινουρίας της Πελοποννήσου και έζησε ασκητικά στον Άθωνα κατά το 17ο αιώνα μ.Χ. Ιδιαίτερος τόπος ασκήσεώς του ήταν η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Πολλές φορές μάλιστα, για λόγους βαθύτερης ασκήσεως και πνευματικής επιμέλειας, αναχωρούσε για τα ασκητήρια στα βάθη της ερήμου του Άθωνα.

Το σώμα του έμεινε για 150 χρόνια κρυμμένο στη γη, στον τόπο του σπηλαίου, όπου βίωσε την πρακτική του αναχωρητικού βίου.

Σήμερα, να σημειωθεί ότι εορτάζεται η μνήμη του Οσίου Νείλου, ένεκα της εύρεσης και ανακομιδής του ιερού λειψάνου του, ενώ η μνήμη του Οσίου τιμάται από την Εκκλησία και στις 12 Νοεμβρίου.

Είναι παράδοση στην Εκκλησία να εορτάζεται και η εύρεση, αλλά και η ανακομιδή των λειψάνων των Αγίων. Τα άφθορα λείψανά τους  είναι ένα τεκμήριο αγιότητας. Η χάρη του Θεού τα διατηρεί άφθορα για την παρηγορία και ενίσχυση των πιστών, διότι ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός ενεργεί όπως εκείνος  επιθυμεί για τη σωτηρία των ανθρώπων. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ξύλο του Τιμίου Σταυρού, που επίσης τιμούμε σήμερα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials