Μνήμη του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού | 4 Ιανουαρίου

Share

Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία ένας νέος Άγιος, ο Όσιος Νικηφόρος ο λεπρός, του οποίου η αγιοκατάταξη έγινε το Δεκέμβριο του 2012.

Ο Όσιος Νικηφόρος γεννήθηκε στα Χανιά, το 1890. Οι γονείς του, απλοί και ευλαβείς χωρικοί, πέθαναν ενωρίς και τον άφησαν ορφανό. Όταν σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε να εργάζεται σε κουρείο,  εμφάνισε τα πρώτα σημεία της νόσου Χάνσεν, δηλ. της λέπρας. Ο κατά κόσμον Νικόλαος σε ηλικία 16 ετών έφυγε για την Αίγυπτο, λόγω του ότι τα σημάδια της ασθένειάς του γίνονταν ολοένα και πιο εμφανή, και δεν ήθελε να κλειστεί στο νησί της Σπιναλόγκας, όπου απομόνωναν τότε τους λεπρούς.

Αργότερα, με τη μεσολάβηση ενός κληρικού, αναχώρησε από την Αλεξάνδρεια για το νησί της Χίου, όπου έφθασε το 1914, σε ηλικία 24 ετών και εισήχθη στο λεπροκομείο. Ο Νικόλαος σύχναζε στο εκκλησάκι του Αγίου Λαζάρου. Εκεί γνώρισε τον π. Άνθιμο Βαγιανό, τον μετέπειτα Άγιο Άνθιμο, ο οποίος αφού διείδε την αγάπη του για την Εκκλησία και την αφοσίωσή του στη μοναχική ζωή, τον έκειρε μοναχό και έλαβε το όνομα Νικηφόρος.

Ο Νικηφόρος ζούσε με γνήσια υπακοή, αυστηρή νηστεία και εργαζόταν στον κήπο του νοσοκομείου. Προσευχόταν τη νύχτα ώρες ατελείωτες, κάνοντας μετάνοιες αμέτρητες, προσπαθώντας να έχει καλή γνώμη για όλους τους ανθρώπους. Το 1957 μεταφέρθηκε με άλλους ασθενείς, στο Αιγάλεω στην Αθήνα. Εκεί γνώρισε τον πρώην λεπρό π. Ευμένιο, ο οποίος έγινε υποτακτικός του π. Νικηφόρου.

Πολλοί άνθρωποι συνέρρεαν στο ταπεινό κελλί του, για να ωφεληθούν πνευματικά. Το πρόσωπο του, ενώ ήταν φαγωμένο από τα στίγματα της ασθένειας και τις πληγές, εντούτοις έλαμπε από το ανέσπερο φως της Αναστάσεως. Όσοι τον άκουγαν που έλεγε «Ας είναι δοξασμένο το Άγιο Όνομα του Κυρίου Ιησού», αντλούσαν μεγάλη χαρά και ψυχική ειρήνη.

Ο Όσιος Νικηφόρος εκοιμήθη στις 4 Ιανουαρίου του 1964. Το ιερό του σκήνωμα, μετά την ανακομιδή, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος βρέθηκε άφθαρτο και να ευωδιάζει για την παρηγορία των ανθρώπων.

Οι Άγιοι είναι δώρο του Θεού προς το πλήρωμα της Εκκλησίας. Είναι τεκμήρια ότι ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός αγιάζει και  αποκαλύπτει τους αγίους ανθρώπους για την πνευματική ανατροφοδότηση των ανθρώπων στην πορεία τους για περισσότερη αγωνιστική θέληση, ταπείνωση, νήψη, προσευχή, συγχωρητικότητα και αγάπη.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials