Μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ | 2 Ιανουαρίου

Share

Σήμερα  τιμούμε τη μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ, που γεννήθηκε στο Κουρσκ της Ρωσίας το 1759 μ.Χ. και ονομάσθηκε Πρόχορος. Από νεανική ηλικία, αποφάσισε να μονάσει στη μονή του Σάρωφ, όπου ανήλθε με τους πνευματικούς του αγώνες στην κλίμακα των αρετών.

Στο δάσος, στο ερημικό του κελλί, περνούσε τις νυκτερινές ώρες με προσευχή, νηστεία και αγρυπνία. Για δεκαπέντε χρόνια έζησε σε τέλεια απομόνωση, με αδιάλειπτη προσευχή και μελέτη του Θείου Λόγου.

Τελειώνοντας την αναχωρητική ζωή, επανήλθε στη Μονή του Σαρώφ και ακολούθησε νέα απομόνωση για άλλα δεκαπέντε χρόνια. Μετά τον εγκλεισμό, ώριμος πλέον στην πνευματική ζωή και γέροντας στην ηλικία, αφιερώθηκε στη διακονία του πλησίον.

Με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος επιτέλεσε πολλά θαύματα εν ζωή, έγινε μέτοχος του ακτίστου φωτός. Χαιρετούσε διαρκώς τους ανθρώπους με τη φράση: «Χριστός Ανέστη, Χαρά μου!» αφού ζούσε αδιάλειπτα τη χαρά της Αναστάσεως.

Κοιμήθηκε οσιακά, ενώ προσευχόταν, στις 2 Ιανουαρίου το έτος 1833. Η φήμη της αγιότητάς του εξαπλώθηκε σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.

Σήμερα Κυριακή προ των Φώτων, μέσα στον αναστάσιμό χαρακτήρα της ημέρας και τη μνήμη των αγίων, οι οποίοι βίωσαν κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής τους τη χαρά της Αναστάσεως, η Εκκλησία προετοιμάζει τους πιστούς για την επικείμενη εορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου, δηλ., τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας στον Ιορδάνη ποταμό.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials