Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής | 21 Απριλίου

Share

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, δεσπόζει η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Εορτάζει η Εκκλησία μας τα εγκαίνια του ναού της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής και τελείται πανήγυρις προς τιμήν της Παναγίας.

Το νόημα της εορτής είναι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία, ενώ είναι πλάσμα του Θεού, όπως όλοι οι άνθρωποι, εντούτοις κυοφόρησε υπερφυσικά και συνέβαλε, με την υπακοή της στο θέλημα Του, στην ενανθρώπηση του Υιού του Θεού. Γέννησε το Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τη ζωή και την ανάσταση της ανθρωπότητας, τον ελευθερωτή των παθών των ανθρώπων.

Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί υπάρχει ιερό χριστιανικό προσκύνημα με αγίασμα, κτίσμα του 5ου αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται στην περιοχή Επταπυργίου στην Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα «παλάτια των πηγών». Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık, που σημαίνει ψάρι, και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα. Στη Μονή σήμερα εγκαταβιεί Αδελφότητα. Οι προσκυνητές ασπάζονται ευλαβικά το εικόνισμα της Παναγίας και λαμβάνουν ευλογία από το Αγίασμα της Μονής.

Σήμερα σε όλη την Κύπρο πανηγυρίζουν Μονές και Εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία καθώς και η κοινότητα επ’ ονόματι της Ζωοδόχου Πηγής, στη περιοχή Πιτσιλιάς της Επαρχίας Λεμεσού. Ο Άγιος Περνιακός και η Ζωοδόχος Πηγή στην ακριτική κοινότητα Δένεια.

«Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος». Οι πιστοί έχουν συνείδηση ότι η Μητέρα του Φωτός είναι ο νοητός Παράδεισός μας μέσα στον οποίο εφύτρωσε το νέο Φυτό ο νέος Αδάμ. Ο Θεάνθρωπος Σωτήρας και Λυτρωτής μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials