Σύναξη των αρχιστρατήγων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων | 8 Νοεμβρίου

Share

Τη Σύναξη των αρχιστρατήγων Μιχαήλ, Γαβριήλ  και Ραφαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων εορτάζει σήμερα η Εκκλησία.

Ο Aρχάγγελος  Μιχαήλ είδε το πρώτο τάγμα των Αγγέλων, με τον Αρχιστράτηγο Εωσφόρο να πέφτουν από ψηλά και να γκρεμίζονται, όταν νόμισαν, αλαζονικά, ότι μπορούν να ξεπεράσουν την παντοδυναμία του Θεού. Τότε, ο Μέγιστος των Αγγέλων Μιχαήλ κάλεσε όλες τις ουράνιες δυνάμεις να παραμείνουν με προσοχή σταθερές στο θέλημα του Θεού και να υμνολογήσουν το Θεό, λέγοντας το «στώμεν καλώς! στώμεν μετά φόβου! Πρόσχωμεν!».

Οι πιστοί, ενθυμούμενοι αυτή την ιερή στάση των εννέα Αγγελικών Ταγμάτων, τα οποία σταθεροποιήθηκαν στο καλό και στην υπηρεσία του ανθρώπου, τελούν πανηγυρική σύναξη των Αγγέλων.

Στην Αγία Γραφή βρίσκουμε πολλές διηγήσεις επικοινωνίας των ανθρώπων με τους αγγέλους και ιδιαίτερα με τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Συγκεκριμένα, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίσθηκε στον Αβραάμ και έσωσε  τον Ισαάκ, τον οποίο ήταν έτοιμος να θυσιάσει υπακούοντας στο θέλημα του Θεού.  Επίσης εμφανίστηκε στο Λώτ, για να τον σώσει, όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Σόδομα και τα Γόμορρα.

Επιπλέον, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ μεταξύ άλλων θαυμαστών γεγονότων, οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από τη δουλεία της Αιγύπτου στη γη της επαγγελίας.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ  ανήγγειλε, ως γνωστό,  στην Παρθένο Μαρία, το χαρμόσυνο μήνυμα για τη γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Και σε άλλα σημεία της Αγίας Γραφής, συναντούμε τους αγγέλους να διαβιβάζουν  στους ευσεβείς  ανθρώπους το θέλημα του Θεού, που αποβλέπει πάντα στην προστασία και τη λύτρωσή μας.

Οι χριστιανοί, έχοντας συνείδηση ότι όπου επισκιάσει η χάρις των αγγέλων του Θεού, φυγαδεύεται η δύναμη του διαβόλου, ζητούν διακαώς στις προσευχές τους να έχουν στη ζωή τους Άγγελον ειρήνης, πιστό οδηγό και «φύλακα Άγγελο» των ψυχών και των σωμάτων τους. Άγγελο πρεσβευτή στο θρόνο του Θεού παρακαλούμε να έχουμε, για να βρούμε ο κάθε άνθρωπος έλεος και χάριν στην πορεία μας σε αυτό τον κόσμο, αλλά και  την ημέρα της δικαίας κρίσεως.

Πανηγυρίζει ο Καθεδρικός Ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Μητροπόλεως Κυρηνείας, η Ιερά Μονή Αντιφωνητή πλησίον της Καλογραίας, η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ πλησίον της κοινότητας Αναλιόντα και το Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο, στη Λευκωσία. Πανηγυρίζουν επίσης μεταξύ άλλων οι ναοί του Αρχαγγέλλου στο Λευκόνοικο, στα Λατσιά, στο Καϊμακλί και του Τρυπιώτη στη Λευκωσία. Επίση, πανηγυρίζουν ναοί των ορεινών κοινοτήτων της Πλατανιστάσσας και του Πεδουλά.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials