Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ | 13 Ιουλίου

Share

Σήμερα, 13 Ιουλίου, η Εκκλησία μας πανηγυρίζει τη Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, και τιμά τη μνήμη του Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου και των εν Κύπρω οσίων Ηλιοφώτου, Επαφροδίτου, Αμμωνίου, Χουλελαίου και Ευσθενίου.

Οι Άγιοι Ηλιόφωτοι, κατά την ιστορική παράδοση, ήσαν από τους τριακόσιους Αγίους, που ήρθαν στο νησί μας μετά τη δεύτερη Σταυροφορία.

Όταν το πλοίο τους τσακίστηκε στα νερά της Πάφου, εξαιτίας μιάς δυνατής τρικυμίας, οι άγιοι σκορπίστηκαν στην Κύπρο και συνέχισαν την ασκητική ζωή τους στα μέρη που διάλεξαν. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά ότι η Κύπρος ήταν από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες κατάσπαρτη από Ασκητήρια και τόπους όπου λατρεύεται ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός. Τόσο η οροσειρά του Πενταδακτύλου όσο και η οροσειρά του Τροόδους το μαρτυρούν με το πλήθος των ιερών μνημείων.

Οι Άγιοι Ηλιόφωτοι ύστερα από αρκετή περιπλάνηση, ανέβηκαν στο βουνό Κορώνη, κοντά στο χωριό Κάτω Μονή, και έστησαν το ασκητήριό τους σε δύο σπηλιές, που βρήκαν στην κορυφή του βουνού.

Ο ένας από αυτούς τους ασκητές, ο Ηλιόφωτος ήταν και ιερέας και πνευματικός πατέρας των υπολοίπων. Από αυτόν μάλιστα πήραν κι οι υπόλοιποι το όνομα Ηλιόφωτοι, με το οποίο είναι και γνωστοί μεταξύ του λαού μας. Μαρτύρησαν για την πίστη τους, γι’ αυτό και τιμώνται εξόχως στο νησί μας και ιδιαίτερα στο χωρίο Κάτω Μονή της Επαρχίας Λευκωσίας.

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το νησί μας γέννησε και φιλοξένησε, σε κάθε εποχή, αγίους, μάρτυρες και ασκητές της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Προνόμιο και ευθύνη των επιγόνων χριστιανών για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Επίσης, σε Εκκλησάκι του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στο Παραλίμνι εορτάζεται η Σύναξης του Αρχαγγέλου, ο οποίος μεταξύ άλλων θεοσημειών έφερε το ευχάριστο άγγελμα της ενανθρώπισης του Υιού και Λόγου του Θεού κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού στη Ναζαρέτ.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials