Τετάρτη της Διακαινησίμου | 19 Απριλίου

Share

Χριστός Ανέστη! Σήμερα 19 Απριλίου, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παφνουτίου, του Αγίου Θεοδώρου και των συν αυτώ Μαρτύρων Φιλίππας, Διοσκόρου, Σωκράτους και Διονυσίου.

Ο Ιερομάρτυρας Παφνούτιος άθλησε επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ), βίωσε πολλά και φρικτά βασανιστήρια και κλείστηκε στη φυλακή.

Εκεί, συνάντησε 40 προκρίτους που ήταν έγκλειστοι, γιατί καθυστερούσαν τους φόρους στο δημόσιο και κατάφερε να τους διδάξει το ιερό Ευαγγέλιο. Όταν το έμαθε αυτό ο έπαρχος Αρριανός, τους έκαψε όλους ζωντανούς, αλλά ο Άγιος Παφνούτιος με θαύμα έγινε άφαντος από τα μάτια του. Παρουσιάστηκε αργότερα στον Αρριανό, οποίος και διέταξε να τον κομματιάσουν. Τη στιγμή που ο Αρριανός πήγε να τον δει νεκρό και το σώμα του διαμελισμένο, τα κομμάτια του σώματος ενώθηκαν, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, και ο Άγιος Παφνούτιος παρουσιάστηκε ζωντανός μπροστά του.

Η θαυμαστή θεοσημεία έγινε αφορμή να πιστέψει στο Χριστό ολόκληρο τάγμα στρατιωτών. Ο Άγιος Παφνούτιος όμως παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο με σταυρικό θάνατο, μιμούμενος τον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό.

Ο Άγιος Θεόδωρος, που επίσης εορτάζουμε σήμερα μαζί με άλλους τέσσερις Μάρτυρες, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138-161) και ηγεμόνα Θεοδότου. Καταγόταν από την Πέργη της Παμφυλίας και ήταν πολύ ευσεβής Χριστιανός και μελετούσε με ιδιαίτερη αγάπη το Ιερό Ευαγγέλιο.

Από το ζήλο του για την ευσέβεια, κατέστρεφε είδωλα, ξόανα και ειδωλολατρικούς ναούς προβάλλοντας την αυθεντία του Ορθόδοξου φρονήματος. Συνελήφθη όμως και υπέστη φρικτά βασανιστήρια.

Μέσα στο καμίνι των δοκιμασιών πίστεψαν στον Αναστημένο Ιησού Χριστό δύο στρατιώτες, ο Σωκράτης και ο Διονύσιος. Στη συνέχεια τον φυλάκισαν και τελικά τον σταύρωσαν. Μετά τρεις ήμερες αγωνιωδών βασανιστηρίων επάνω στο σταυρό, παρέδωσε τη μακάρια ψυχή του.

Η Αγία Φιλίππα, μητέρα του Αγίου Θεοδώρου, μετά το σταυρικό θάνατο του υιού της, ομολόγησε το Χριστό ως Θεό αληθινό και μαρτύρησε διά ξίφους.

Τέλος, ο Άγιος Διόσκορος ήταν ιερέας των ειδώλων στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138-161) και ήλθε στη χριστιανική πίστη διά των θαυμάτων του Αγίου Θεοδώρου και μαρτύρησε δια πυρός για τη μεγάλη απόφασή του να αποβάλει το μύθο των ειδώλων.

Σε μια εποχή που, ενδεχομένως, γκρεμίζονται οι ηθικές αξίες και οι περισσότεροι νέοι μας αδικημένοι και απογοητευμένοι ζουν, ίσως, χωρίς ορθό προσανατολισμό και αγνά πρότυπα, οι άγιοι μας που έζησαν στα χρόνια των διωγμών μάς συγκινούν με τη ζωή και το παράδειγμά τους.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials