Διαμάντι είναι η ορθόδοξη πίστη μας

Share

Με πόνο και δάκρυα λέω σε όλους· να ξυπνήσουμε από τον ύπνο της αμαρτίας· να κοιτάξουμε την πίστη μας, την πίστη των πατέρων μας. Γιατί θα γίνουν πολλά στον κόσμο. Και σπίτια θα χαθούν, και άνθρωποι. και ψυχές· και τα χρήματα θα χάσουν την αξία τους – θα γίνουν πλατανόφυλλα, και πείνα και δυστυχία μεγάλη θα πέσει, που δεν τη φαντάζεστε. Γιατί όλοι αφήσαμε το Θεό και φύγαμε μακριά του.

Ας ακούσουμε τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, που μας συμβουλεύει και λέει: Παιδιά μου και εγγόνια μου, θα ‘ρθουν χρόνια δύσκολα. Μη φοβηθείτε όμως. Όλα να τα χάσετε, μη λυπηθείτε. Ένα να κρατήσετε. Ποιο; Το διαμάντι· τ’ άλλα είναι χαλίκια. Τα δε χαλίκια είναι όλα τα εγκόσμια. Διαμάντι είναι η πίστη μας η ορθόδοξη.

Αμαρτωλοί είμαστε, ασεβείς να μη γίνουμε. Αμαρτάνουμε· αλλά να μη φθάσουμε στο σημείο να λέμε, πως δεν υπάρχει Θεός, όπως διδάσκουν τώρα τα μικρά παιδιά δάσκαλοι κουλτουριάρηδες και άθεοι που σκορπιστήκανε σ’ όλη την πατρίδα μας. Αμαρτωλοί είμαστε, αλλά ασεβείς να μην είμαστε. Να πιστεύουμε. Όλα να τα χάσουμε, η πίστη να μείνει, να υπάρχει. Δυο πράγματα μας χρειάζονται, λέει ο άγιος Κοσμάς· Χριστός και ψυχή! Αυτά τα δύο, όλος ο κόσμος να πέσει επάνω μας, δεν μπορεί να μας τα πάρει.

Εσείς, παιδιά του μαρτυρικού μας έθνους, παιδιά της Ελλάδος, κλείστε τ’ αυτιά σας, μην ακούτε τους απίστους και αθέους. Κρατήστε την πίστη των πατέρων σας…

* * *

Ο αετός δεν πετάει με μια φτερούγα. Χρειάζεται δύο φτερούγες. Αλλά και ο κάθε χριστιανός, που είναι μέλος της Εκκλησίας, χρειάζεται το ζεύγος αυτό των πτερύγων. Η μια πτέρυγα είναι η ορθή πίστη. Η άλλη πτέρυγα είναι τα καλά έργα. Αναγκαία η πίστη, αλλ’ αναγκαία και τα καλά έργα. Χωρίς έργα η πίστη είναι νεκρή. Και τα έργα όμως χωρίς την πίστη δεν μπορούν να είναι όπως τα θέλει ο Κύριος. Και για να είμαστε ακριβέστεροι στη διατύπωση, λέμε ότι η μία πτέρυγα είναι η Ορθοδοξία και η άλλη είναι η ορθοπραξία.

Χριστιανοί μου! Εάν θέλουμε να φθάσουμε σαν αετοί στα ύψη της βασιλείας του Θεού, ας αποκτήσουμε τις δύο αυτές πτέρυγες. Ας πιστεύουμε ακραδάντως στον Χριστό και ας ζούμε σύμφωνα με την πίστη μας. Ορθοδοξία αλλά και ορθοπραξία.

Related Posts

Socials