Η αληθινή ειρήνη

Share

Η ταραχή της ψυχής και τα πάθη, επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος και υποσκάπτουν την υγεία. Η εσωτερική ειρήνη, η νηστεία και η εγκράτεια βοηθούν στην διατήρηση της υγείας.

Ο γερμανός Γκούφελανδ σ᾿ ένα σύγγραμμά του για την μακροζωΐα, τονίζει την ωφέλεια της νηστείας. Οι οπαδοί του πρέπει να τον υπακούουν.

Εμείς όμως έχουμε άλλους διδασκάλους, περισσότερο αξιόλογους. Η προσευχή ανεβάζει την ψυχή πρός την πηγή της ζωής. Η ταπείνωση και τα δάκρυα της μετάνοιας δημιουργούν στην ψυχή και στο σώμα κατάσταση γαλήνης και ηρεμίας…

Επιθυμείτε βέβαια να μη σας λείπουν τα δάκρυα και η συντριβή. Καλύτερα να επιθυμείτε να βασιλεύει πάντοτε μέσα σας μιά βαθειά ταπείνωση. Απ᾿ αυτή θα πηγάσουν τα δάκρυα και η συντριβή.

Ο ίδιος ο Θεός ξυπνά μέσα σας την ανησυχία για την σωτηρία σας, θέλοντας να σας οδηγήσει στην αυτογνωσία και στην μετάνοια. Αν ακούσετε την φωνή Του, θα βρείτε ανάπαυση και ειρήνη.

Αν παρακούσετε, θα ζείτε στην ταραχή. Μπορεί όμως να σας εγκαταλείψει τελείως ο Θεός και να παύσει να σας διεγείρει πνευματικές ανησυχίες. Θα συμβεί τούτο αν παραμείνετε αδιόρθωτος. Και τότε θ᾿ αποκτήσετε ειρήνη, ειρήνη όμως θανάσιμη.

Δεν απολαύσατε ακόμη την ησυχία και την ειρήνη. Ζητείστε την και θα σας δοθεί. Δεν μπορώ να σας ευχηθώ τίποτε το καλύτερο. Να έχετε όμως υπ᾿ όψιν σας ότι η αληθινή ειρήνη δεν βρίσκεται εκτός, αλλ᾿ εντός της ψυχής μας. Δεν πηγάζει από τις εξωτερικές συνθήκες, αλλ᾿ από την εσωτερική καλή τακτοποίηση. Όταν υπάρχει, τότε όλα τα εξωτερικά εναρμονίζονται μ᾿ αυτή.

Η αοργησία είναι σπουδαία αρετή. Καλλιεργείται με την παράδοση του εαυτού μας στο θείο θέλημα και την συναίσθηση ότι ο Θεός επιτρέπει τις δοκιμασίες. Έτσι συγκρατούμε τον εαυτό μας, γαληνεύουμε, πιστεύοντας ότι ο Κύριος μας παρακολουθεί την δύσκολη ώρα του πειρασμού.

Η σκέψη σας ότι εκείνος που σας βλάπτει και σας αδικεί, γίνεται όργανο του εχθρού, είναι πολύ σωστή. Γι᾿ αυτό πίσω από κάθε ενόχληση και δυσάρεστη κατάσταση να διακρίνετε τον πραγματικό ένοχο και να μην εξάπτεσθε εναντίον του θύματός του.

Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου

* Από το θαυμάσιο βιβλίο: «ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ», εκδόσεις Ι. Μ. Παρακλήτου, Ωρωπού Αττικής 1989, σελ. 70-71

Πηγή: pneumatikes-selides.blogspot.com
Πηγή:

Related Posts

Socials