Ημερίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α.

Share

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής η Ημερίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α. με τίτλο «Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας».

Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Θερμοπυλών Ιωάννης, Βελεστίνου Δαμασκηνός, Παροναξίας Καλλίνικος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, κληρικοί και λαϊκοί, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελείται στο Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης επισημαίνοντας πως όταν κάποια οικογένεια αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, και κυρίως στην επαρχία, ο πρώτος που θα το μάθει είναι ο ιερέας της ενορίας.

«Σε αυτόν θα καταφύγουν και εκείνος με τις δικές του δυνατότητες θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ποιμαντικής επιμόρφωσης, για να αντιμετωπίζονται καλύτερα τα όποια ζητήματα και μίλησε για το έργο του π. Αδαμαντίου και τη συμβολή του.

Έκανε λόγο, επίσης, για την ανάγκη να συνεχίσει ο ποιμαντικός τρόπος και η διακονία αυτή και έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία δημιουργίας του Ιδρύματός και στην πρόοδό του.

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μία μεγάλη Εκκλησία με πολύ σημαντική ιστορική αποστολή που ξεπερνά τα όρια της χώρας. Εγγυάται την πορεία στο χρόνο και στο μέλλον», ενώ αναφέρθηκε στο σημαντικό και πολυσχιδές έργο της Εκκλησίας.

Αμέσως μετά ο Γενικός Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς μίλησε για την συνεργασία της Ακαδημίας με το Ίδρυμα, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς ιερείς από την Κρήτη να συμμετάσχουν στα σεμινάρια, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Καθηγητής των ΑΤΕΙ κ. Γαβριήλ Αμίτσης. Αναγνώσθηκε, ακόμη, επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου με ευχές για την επιτυχία της Ημερίδας.

Αργότερα πραγματοποιήθηκε η Εισήγηση με θέμα: «Η πορεία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρα, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. και στην συνέχεια η Εισήγηση με θέμα: «Η επιμόρφωση των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας. Παρόν και μέλλον», από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Μέλος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. – Παρουσίαση της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» με κωδ. ΟΠΣ (MIS) 5004190 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» από τον κ. Κωνσταντίνο Καλτσά, Επιστημονικό Σύμβουλο του Ι.Π.Ε.

Η ίδρυση και λειτουργία τους Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, πριν από οκτώ χρόνια, ήλθε να καλύψει μια επιτακτική ανάγκη, ένα ζωτικό αίτημα των καιρών μας, την επιμόρφωση των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Το Ι.Π.Ε. αποτελεί ένα αυτοτελές Εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο έχει ως σκοπό να αξιοποιήσει, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων, τη μεθοδολογία της διά βίου μάθησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων, και των δεξιοτήτων όλων όσοι (κληρικοί, στελέχη, συνεργάτες, εθελοντές, κ.λπ.) εμπλέκονται στην άσκηση της ποιμαντικής της αποστολής.

 

Αναδημοσίευση από: romfea.gr

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Socials