Παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών, εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ και συμμετεχόντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλιουπόλεως κ. Θεοδώρου και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και κληρικών της Ι.Α.Α. πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητού του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και τέως πρέσβεως της Κύπρου στην Ελλάδα Γιώργου Γεωργή με τίτλο «Λωζάννη 1923: Διαχρονικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις» (Εκδόσεις Καστανιώτη).
Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία της Συνδιάσκεψης της Λωζάννης και αναλύει το περιεχόμενο της συνθήκης μέσω μιας διαχρονικής εξέτασης. Η συνθήκη της Λωζάννης αποτέλεσε κορυφαίο διπλωματικό γεγονός, καθώς τερμάτισε τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και ρύθμισε τα σύνορα και τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Σήμερα σχεδόν 100 χρόνια μετά από την σύναψή της παραμένει το βασικό πλαίσιο στη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο όμορων κρατών.
Στις σελίδες του βιβλίου ένδεκα ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες ενώνουν τις επιστημονικές τους δυνάμεις προκειμένου να διερευνήσουν πολύπλευρα και διεξοδικά την ιστορία της Συνδιάσκεψης της Λωζάννης, εξετάζοντας παράλληλα το περιεχόμενο της ομώνυμης συνθήκης, καθώς και την πορεία και τις επιπτώσεις της μέσα στο χρόνο. Ο τόμος περιλαμβάνει επίσης το πλήρες κείμενο της συνθήκης, η οποία απέκτησε σημασία και επικαιρότητα με την αμφισβήτησή της από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και έχουν περάσει 95 χρόνια από τη σύναψή της, η Συνθήκη της Λωζάννης παραμένει σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ.
Την παρουσίαση άνοιξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, προϊστάμενος της Ενορίας, αναφερόμενος στα ανωτέρω, αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ομιλητές, τον συγγραφέα του βιβλίου, καθώς και τον Δρ Αντώνιο Κλάψη. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη της ιστορικής γνώσης που σήμερα παρά ποτέ πρέπει να έχουμε για τον τόπο μας, διότι ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.
Ο συγγραφέας παρουσίασε συνοπτικά τα γεγονότα που οδήγησαν στην υπογραφή της συνθήκης, τον ρόλο του εθνάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου και αναφέρθηκε στη λανθασμένη και «χαλαρή» πολιτική της Ευρώπης απέναντι στον πρόεδρο της Τουρκίας.
Στη συνέχεια για το βιβλίο μίλησε ο κ. Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, ο οποίος συνέδεσε τα γεγονότα και τις διεργασίες σύναψης της συνθήκης με τις πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες της σημερινής εποχής.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελος της Ι.Α.Α. κ. Συμεών, αφού συνεχάρη τον π. Θεολόγο για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, καθώς και τους δυο καταξιωμένους και καταρτισμένους καθηγητές για την παρουσίαση του θέματος, μετέφερε τον χαιρετισμό και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας. Διατυπώνοντας το δίδαγμα «pacta sunt servanda», τόνισε ότι αυτό δοκιμάζεται μέσα στις πολιτικές των συμφερόντων, των αντιξοοτήτων, των αντιθέσεων και των συσχετισμών, που πάντα είναι πολύ ρευστές και επισήμανε τη σπουδαιότητα άντλησης διδαγμάτων για το σήμερα και για το μέλλον, καθώς η πατριδογνωσία είναι απαραίτητη για την αποφυγή λαθών στην εθνική και συλλογική μας ζωή. Στη συνέχεια, δίνοντας εκκλησιαστικές προεκτάσεις σε θέματα ιστορίας και ρύθμισης σχέσεων μεταξύ κρατών, ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό καταξιώνεται ο διαχρονικός λόγος του Ευαγγελίου, διότι η μετάνοια δεν έχει μόνο πνευματικό χαρακτήρα, αλλά είναι αναγκαία σε όλα τα επίπεδα της ζωής, στη διπλωματία, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία και στις διακρατικές σχέσεις, καθώς «η ιστορία διδάσκει ότι έχουμε ανάγκη μετάνοιας», όπως χαρακτηριστικά είπε, κλείνοντας το λόγο του.
Στην παρουσίαση παρευρέθησαν οι βουλευτές Ελευθέριος Αυγενάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Γεώργιος Κασαπίδης και Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Φίλιας και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Νικόλαος Σταυρακάκης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος από βιβλιόφιλους, που εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για το βιβλίο.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε κέρασμα προς όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με τον συγγραφέα.