Να γνωρίσεις τον νόμο του Θεού

Share

 

Στην εξομολόγηση, όταν έρχονται ψυχές που εξομολογούνται, λέγω «να διαβάζετε Αγία Γραφή». «Ναι», λέγει, «έχω και διαβάζω· διαβάζω την Παράκληση, διαβάζω…». Αγία Γραφή δηλαδή είναι η Παράκληση. Τρομερό! Τρομερό! Σαν να λέμε ότι το αμπέλι είναι πλατάνι. Και ακόμη χειρότερο είναι να λέει ένας γεωπόνος ότι το αμπέλι είναι πλατάνι, ότι το ροδάκινο είναι αγκάθι. Τέτοια σύγχυση! Τόσο τρομερό είναι το να διαβάζεις την Παράκληση και να λες ότι διαβάζεις την Αγία Γραφή. «Έχω τον Συνέκδημο», λέγει, «και διαβάζω και το Ωρολόγιο και διαβάζω… Έχω δηλαδή την Αγία Γραφή, την έχω, την διαβάζω».

Αυτά τα έχω ακούσει επανειλημμένως. Πώς μπορεί τώρα αυτός ο άνθρωπος να καλλιεργήσει την συνείδησή του; Πώς μπορεί να ξέρει πού βαδίζει, πού βρίσκεται; Πώς μπορεί να ξέρει τι κάνει και τι να κάνει; Και μπορεί να φαντάζεται ότι βαδίζει καλά, ότι πορεύεται καλά.

Βέβαια αναφέρομαι στην μερίδα αυτή των Χριστιανών. Εμείς εδώ ίσως μελετάμε. Αν μελετάμε Αγία Γραφή. «Μελετάμε» λέγω, γιατί πολλές φορές διαβάζουμε έτσι στα κλεφτά. Γιατί έχει σημασία και πώς μελετάμε. Αν μελετώ σαν αυτόν, ο οποίος ψάχνει κάπου… Βλέπεις έναν αρχαιοκάπηλο, έναν χρυσοθήρα εκεί με αγωνία, με πόθο, με καημό, με όλες του τις δυνάμεις ψάχνει να βρει αρχαία, χρυσάφι. Όλα τα μέσα τα χρησιμοποιεί, για να βρει το χρυσάφι. Διαβάζει βιβλία να δει πού υπάρχει το χρυσάφι, χρησιμοποιεί μηχανήματα, για να εντοπίσει το χρυσάφι, και χτυπάει και προσπαθεί, γιατί θέλει να βρει χρυσάφι.

Ε, εάν η αλήθεια του Ευαγγελίου, ο νόμος του Θεού ήταν χρυσάφι για εμάς, ήταν χρυσάφι πραγματικά, και έτσι το νιώσουμε, έτσι το ζήσουμε και θελήσουμε να βρούμε αυτό το χρυσάφι, τότε θα εγκύψουμε με ζήλο. Τώρα όμως «δεν προλαβαίνουμε», λέμε. Και τα παιδιά μας δεν προλαβαίνουν και εμείς δεν προλαβαίνουμε. Κυνηγάμε την ζωή. Μας κυνηγάει η ζωή. Δεν προλαβαίνουμε!

Βέβαια, ενώ δεν προλαβαίνουμε, έχουμε ευκαιρία να διαβάσουμε καμμιά εφημερίδα, κανένα περιοδικό, να δούμε τηλεόραση. Ποτέ δεν θα πούμε «δεν προλαβαίνω να δω τηλεόραση». «Ούτε ειδήσεις δεν προλαβαίνω να δω από την τηλεόραση», αυτό δεν θα το πω. Όλοι προλαβαίνουμε να δούμε λίγες ειδήσεις. Όχι τίποτε άλλο, οπωσδήποτε ειδήσεις θα δούμε. Αλλά επειδή δεν γνωρίζουμε πόσο σοβαρό είναι το να γνωρίσεις τον νόμο του Θεού… ε, σου λέει «καλός Χριστιανός να είσαι. Τι τώρα, θεολόγος θα γίνεις; Παπάς θα γίνεις; Με αυτά θα ασχολείσαι;».

Μας μαστίζει σήμερα η άγνοια. Η τρομερή άγνοια! Και φυσικά κάνει την δουλειά του ο διάβολος μέσα μας.

Μα πώς θα γίνουμε καλοί άνθρωποι και καλοί Χριστιανοί; Πώς; Να, εάν θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε αυτά που λέγει ο Κύριος.

Εμείς φθάσαμε σήμερα στο σημείο να λέμε ότι είναι πολύ βαρύ το Ευαγγέλιο, ο νόμος Του είναι βαρύς. Είναι δυνατόν αυτά σήμερα να τα εφαρμόσεις; Σαν να λέμε, είναι δυνατόν σήμερα να είσαι Χριστιανός;

Γέροντας Γρηγόριος Παπασωτηρίου (†)

Από το βιβλίο: ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Α’, Ιερόν Ησυχαστήριον “Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος”, Μεταμόρφωσις Χαλκιδικής 2020, σελ. 20 (αποσπάσματα).

 

Related Posts

Socials